Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел


Добре дошли, четящи!
Днес съм тук, за да ви представя бледите очертания на една истинска и безкрайно вълнуваща история! Тук съм, за да ви обрисувам света, който представя вечният роман на Джеймс Клавел, а именно ,,Шогун“. Искрено се надявам да успея да разпаля любопитството ви и да ви накарам още днес да откриете романа. 

↶↷
НАКРАТКО ЗА КНИГАТА

,,Шогун“ е исторически роман на британско-американския писател и сценарист Джеймс Клавел. Първото издание на романа излиза на бял свят през 1975 година. От тогава до днес, романът на Клавел  владее изцяло съзнанието на докосналите се до него. ,,Шогун“ е първият роман, част от Азиатската сага. В нея са побрани 6 романа, споени чрез духа на Изтока.

Азиатска сага:

1. Шогун  (1975)
2. Тай-пан (1966) 
3. Гай-джин (1993) 
4. Цар Плъх  (1962) 
5. Търговска къща (1981) 
6. Вихрушка  (1986)

➹➷
,,ШОГУН“- ИСТОРИЯ ЗА ЕДИН НЕПОЗНАТ СВЯТ

,,Времето няма единична мярка, то може да е скреж или мълния, или сълза, или обсада, или буря, или залез, или дори като скала.“

Годината е 1600-та, а светът е една забулена в мистерии тайна. Нови земи, народи и мироглед, а над всичко това се извисява Европа-жадна за власт, богатства и могъщество. Голяма част от Новия свят е открита и покорена, но това е само началото. Испанците и португалците, Първите откриватели на Новия свят, са разделили помежду си все още Неоткритото. Светът е разделен на две, страните са установили пълен контрол над Непознатия свят и нещата са строго установени. Но, както знаем, нещата не винаги се развиват по план...
Както казах, годината е 1600-та. А нещата не са такива, каквито са били. Холандският кораб ,,Еразъм“ пори водите на Тихия океан в търсене на нови земи. ,,Еразъм“ е един от петта холандски кораба, изпратени на експедиция в търсене на богатства и нови земи и единственият, който оцелява. От екипаж наброяващ 107 души в началото на експедицията са останали само 28, повечето от които са повече мъртви, отколкото живи, включително и капитанът. На борда се шири смъртоносна болест, а гладът и жаждата са неизменни спътници.
Тук се появява и английският лоцман Джон Блакторн, който е единственият човек на борда, способен да управлява и насочва кораба. Лоцманът е завладян от една-единствена мечта-да бъде първият човек, обиколил земното кълбо. Именно за да изпълни тази си мечта, Блакторн насочва кораба към легендарната с богатството си и все още неизвестна за света страна Япония. И открива така търсената Япония, вследствие на извисила се буря, а нещата не се развиват по планирания от Блакторн начин...

,,Първо правило за оцеляване във вражески води: 
не прави нищо по своя инициатива.“

И тук започва сблъсъкът. Сблъсък с непознат и напълно различен свят.


Средновековна Япония е страна със строго установен феодален режим. Но политическата ситуация не е никак проста. Тайко е мъртъв, а унаследяването на властта не е строго установено. Наследникът на тайко, синът му Яемон, е едва седем годишно невръстно момче. Властта му е преотстъпена на Съвет на регентите съставен от петима от най-влиятелните даймио на империята: Торанага, Ишидо, Кияма, Оноши и Сугияма. Регентите са поели отговорността да управляват империята до навършване на пълнолетието на наследника. Но в самия Съвет цари неразбирателство и крайно разединение. А въпросът е един- Ишидо или Торанага? Селянинът или главата на рода Миновара?  Търпението дава отговора.

,,Търпението е важно за мъжа, и от жизнено значение за водача.“

Япония е страна на чистотата и реда. Строго установени норми на поведение, изключителна учтивост и страшно хладнокръвие съпътстват живота на всеки японец. Господарят е над всичко и неговата заповед е закон. Смиреност, уважение, дълг - всеки японец познава тези думи. А животът върви винаги ръка за ръка със смъртта.

,,Всяка година в тази Божествена земя имаме трусове и пожари. Големи вълни и чудовищни бури - тайфуни. Природата е доста сурова към нас. Може би затова така обичаме живота. Както виждате, нямаме друг изход. Смъртта е неотделима част от нашето море и земя. Знайте, Анджин-сан, че това е земя на сълзите и нашето наследство е смъртта.“

ГЕРОИТЕ

И да ви говоря поименно за отделните герои, няма как да предам дори частица от тях. Всеки един герой в романа е изпипан. Животът на японците се контролира от мъжете, но това по никакъв начин не засенчва ролята на жената в обществото. Жената е равна на мъжа и може да бъде самурай. Въпреки че разказа се съсредоточава основно върху три персонажа (Торанага, Блакторн и Марико) това не пречи на автора да изгради изцяло пълнокръвни персонажи. Всеки герой, чиято съдба се преплита  със съдбите на основните образи, бива представен и дори на пръв поглед съвсем бледото очертание, се оказва достатъчно. Няма само лоши или само добри герои. Именно това ги доближава до реалността и ги прави такива, каквито сме и ние. Истински, не идеални.

,,Обикновено и лошите хора имат своите добри страни, както добрите понякога крият зло. Трябва да насърчиш доброто и да се отървеш от злото, без да жертваш положителното в човека. В моите владения нищо не изхвърлям с лека ръка на боклука.“

Джеймс Клавел има онова невероятно умение, което съм виждала досега само при двама други автори. Ненатрапчивият му стил предоставя на четящия възможността наистина да се докосне до всеки един персонаж. А истините относно човека, които представя, са просто забележителни.

,,Японците имат шест лица и три сърца. Това е тяхна поговорка — че човек имал едно лъжливо сърце в устата си, за пред целия свят, второ в гърдите си, за близки приятели и за семейството си, и трето — истинско, тайно, за което не знае, никой освен самия него, скрито господ знае къде.“

↜↝
ВНУШЕНИЯ
 

Книгата носи и своите внушения. Като всяка една книга, сигурно ще си кажете вие. Но истината е, че в ,,Шогун“ всичко е поднесено по особено ясен и изчистен начин. Истини относно доброто и злото, правилното и грешното и съдбата, която не е подвластна на нас. Представяйки ни света на японците, Джеймс Клавел представя и нашия свят такъв, какъвто е, а не такъв, какъвто го правим. Защото често се тревожим за утрешния ден, а в края на краищата съдбата е такава, каквато е.

,,Първото проявление на съвършенството е абсолютната чистота.“

Шогун е исторически роман, част от забележителната Азиатска сага на Джеймс Клавел. Роман, изпълнен със сплетни, хитрост и чистота във всяко едно отношение. Книга, представяща един напълно различен свят, който се отдава толкова на живота, колкото и на смъртта. История, която е изпълнена с невероятни вълнения и неземни усещания.
ПРЕПОРЪЧВАМ романа на всеки!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1