Ревю: ,,Търговецът"-Джефри Арчър






Добре дошли, четящи!
Днес идвам при вас, за да ви представя един изключителен разказ за пътя на мечтата. Мечта, превърнала се в цел. Цел, изпълнена с решителност. За една мечта, превърнала се в живот. И то какъв...




↫↬
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ЖИВОТА


Най-голямата сергия на света!

1900г.-1919г.
Всичко започва с първите думи, които малкият Чарли, невръстен хлапак, заставен да седи на дървена щайга близо до сергията на дядо си, помни. Роден под съпровода на хвалбите на стоката, заставен да чака дядо си, макар съвсем невръстен, Чарли-младши разбира, че търговията е неговата страст. 
След смъртта на дядо си, Чарли поема по неговите стъпки. Взема малкото наследство, състоящо се от сергия и честно име, и упорито започва да мечтае да притежава свой магазин, където да продава всичко.  
Но изведнъж нещата се объркват. Населението на Англия е свикано под бойните знамена. А Войната, ужасяваща в своята непреклонност, чука на вратата...
,,Случва се дълго да се стремиш към нещо и после да го получиш точно когато най-малко очакваш."
↜↝
СТРУКТУРА

,,Търговецът" е втората книга на Джефри Арчър, до която се докоснах. И мога да кажа, че Джефри Арчър е единственият писател, който успява да ме спечели с конструкцията на романите си. 
В ,,Търговецът" са представени 7 гледни точки. Авторът успява да разгледа една и съща ситуация от минимум две гледни точки, като същевременно придвижва действието съвсем неусетно за читателя. Не само. Това разглеждане позволява на самия читател да подреди парчетата от пъзела, в който съвсем изненадващо се превръща действието в ,,Търговецът"

„Колко странно, други ти казват за разкрили се пред теб възможности още преди самият ти да си ги забелязал“

Джефри Арчър преплита по изумителен начин съдбите на героите си, по начин, с който едва ли някой друг разказвач би могъл. Не само това, но и пъзела не представя само даден период от човешкия живот. И тук, както в ,,Каин и Авел", авторът успява в едва 638 страници да побере цял един човешки живот, изпълнен от капризите на Фортуна... 
,,Но все пак помни, че който е предупреден, е въоръжен."

➛➛
ТЕМИ И ТИПАЖИ

Темите, които засяга авторът са едни от най-често срещаните в живота на човека. И тук авторът е избрал да постави главния си герой в периода между двете световни войни, а от чисто хуманна гледна точка е изобразил една огромна палитра от персонажи, в която проличават различни типажи. Например човекът-негодник, честният човек... Също така Джефри Арчър не само успява да вдъхне на персонажите си живот и то толкова ненатрапчиво и леко, че неусетно и самият четящ започва да живее заедно с тях.
Една от може би централните теми в произведението и основен проблем са класовите различия. В чисто исторически аспект знаем, че човек започва да се бори за гражданските си свободи от през XVIIIв., но и в романа, чието действие се развива през XXв. проличават класовите различия и как движението от класа в класа зависи толкова от успеха, усилията, интелекта и връзките, колкото и от съсловието. 
 ,,— Та баща ми казваше, че класите са като виното и водата. В никакъв случай не бива да се смесват."


Романите, за които мога да кажа, че са ме спечелили с битовия си, реалистичен сюжет, се броят на пръсти. Но ,,Търговецът" е именно част от тези романи. Това е една вдъхновяваща история за борбения дух на човек, който не е роден със сребърна лъжичка в уста, а  с ясно самосъзнание за живота. Вдъхновяващ разказ за живот, белязан от две световни войни, вражди и лични трагедии. История, за несломимия дух, решен да измине трудния път през капана на годините. За един вдъхновяващ живот и път, който всеки може да поеме. Защото...

,,Кратък е пътят на мечтата..."

С искрени благодарности на Издателска къща Бард за предоставената възможност.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел