Прелестта на месец май... #2

Здравейте!
Споменавала съм и преди едно нещо. Обичам месец май! Сякаш именно май ме насочва към най-прекрасните произведения през годината. И тази година беше така. И не беше. Как да го кажа... Сблъсках се с невероятни картини на живота, но размазах собствената си картина. Плановете ми се сгромолясаха, режимите се отмениха и дойде царството на Хаоса...
Но и Хаосът има своя ред. Именно в него е истината. Затова и днес реших да споделя с всички вас отново прелестта на месец май, през който приливът на енергия е факт.

КНИЖНИ ОТКРИТИЯ

Този месец бе по-скоро насочен към мързела, отколкото към книгите и четенето. Все пак успях да прочета/дочета (тъй като я започнах края на месец май) ,,Млада гвардия", роман на Александър Фадеев и да се сблъскам с класическия роман ,,Портретът на Дориан Грей" на Оскар Уайлд. Сега накратко ще изкажа мнението си за тези две класики...

,,Млада гвардия", 
роман на Александър Фадеев


Няма да лъжа, че това не беше трудно за четене четиво. Имаше страшно много персонажи и истории, преплетени в огромния замисъл на Фадеев. Трябва да призная, че до средата на романа мислех, че по-скоро съм сгрешила в преценката си. Но тогава нещата се преобърнаха, започна да се наблюдава действие и развитие в персонажите, а самите ми възприятия станаха част от историята. 

,,Млада гвардия" е силен разказ за вярата на социалистическия човек в правдата, в любовта и справедливостта. Това е легенда за смелостта на Човека в свят на жестокост... И определено е роман, който не може да бъде препоръчан на всеки. 

,,Портретът на Дориан Грей"
роман на Оскар Уайлд
РЕВЮ

Месеци след като беше избран за групово четене в литературна група, аз  успях да намеря време и да прочета ,,Портретът на Дориан Грей". След като прочетох тази творба на принц Парадокс, с чийто лесно четивен начин на писане бях запозната от приказките му (,,Щастливият принц", ,,Славеят и розата"...), мога да кажа едно. Уникален замисъл! Това е роман, спрямо който човек трябва да подходи с разум, а не с чувства. Хареса ми резоньорството, което усетих в образа на лорд Хенри. В този роман персонажите са просто елемент, а не главни действащи лица, а това е нещо, с което аз се сблъсках за първи път.
Много се радвам, че прочетох романа именно сега. Радвам се, че се избра на групово четене, затова и участвам в подобни четения, когато имам възможност. Това е роман, към който съм сигурна, че ще се връщам отново и отново... 

,,Портретът на Дориан Грей" е една невероятна картина на Човека и човешката душа. История, която пленява читателя с един на пръв поглед незабележим магнетизъм. 
ТЕЛЕВИЗИОННИЯ КАНАЛ...

Уникално странен момент. Моментът, в който съзнателно търсиш история, която да предизвика отрицателна емоция в теб. Гняв, яд, болка, тъга... Нещо, което просто да те захранва, да ти дава сили да продължиш.
Нещо, което е за предпочитане пред това да не чувстваш нищо...

Преди да започна, трябва да кажа, че започнах този сериал по две причини. Първо - беше ми препоръчан. Второ - скука...

13 reasons WHY
/сериал по едноименния роман на Джей Ашър/

Не можеш да спреш бъдещето, не можеш да върнеш миналото. Единственият начин да научиш тайната е да натиснеш play. 

Един ден, на връщане от училище, Клей Дженсън намира на прага на дома си тайнствен пакет. Пратката е изключително интересна. Хана Бейкър – негова съученичка и първата му любов, която се самоубива две седмици по-рано, е събрала тринадсет касети, адресирани до тринадесет човека от нейното обкръжение. Всеки от тях трябва да ги изслуша. А след това да предаде на следващия в списъка. В тези записи Хана разкрива тринадесетте причини, заради които е взела решение да сложи край на живота си. Гласът на мъртвото момиче съобщава, че и Клей присъства в тези записи, и следователно, и той е отговорен за смъртта й по някакъв начин. За да разбере каква роля е имал в живота на Хана, трябва да изслуша записите... И Клей научава неща, които променят живота му завинаги...

,,История за комплексари и самоубийци."

Първа грешка. Това е история за отчаяние и болка с фатален край. История за жестокостта на момиче, отказало се от живота. Това е история за една прогнила Система, каквато е училищната. История за неразбиране. История за самота. История за пропуснати шансове. История за всеки, който се е почувствал самотен...
Това е историята на всеки един. 
Самоубийството е краен изход от всичко. Но освен край, след себе си то оставя разбити животи. Именно това показва тази история.
Няма нещо,  с което човек да не може да се справи. Няма жестокост, толкова голяма, че да оправдае подобно крайно решение. Но няма и последствия за довелите до него. Именно това показва тази история.
Харесах 13 reasons WHY. Смятам, че това е история, която трябва да се изучава в училище. Изключително е поучителна. Самата история е обвързана колкото с тормоза в училище, толкова и със самата психика на човека. Представя истини, за които често ние, учениците, които ,,просто се шегуваме" с някого, не си даваме сметка. Смятам, че историята е изключително поучителна. Промени моето мислене. Накара ме да се замисля за друг, освен за себе си. И най-важното - накара ме да видя хората около себе си...

Yu-Gi-Oh!


Това е историята на Юги Мото,който заедно с приятелите си Джоуи Уилър, Теа Гарднър, Тристан Тейлър, Серенити Уилър, Маи Валънтайн и Дюк Девлин побеждава Злото, благодарение на Ями Юги, който е духът от една хилядолетна тайна... 

Малко несериозно, но... Дойде ми времето за анимета. А Yu-Gi-Oh!  е едно от любимите ми още от детството. Но кой да предположи, че има толкова много епизоди-224?! 
Все пак. Помага ми да разпускам, особено след като изгледах сезон 2 на 13 reasons WHY, който е изпълнен с жестоки, направо фрапиращи моменти. 
МУЗИКАЛНИ ОТКРИТИЯ

Приятели, приятели... Както сигурно повечето от вас знаят, в началото на месец май беше проведен музикалният конкурс Eurovision. За мен лично този конкурс е един неизчерпаем източник на великолепни музикални изпълнения. Няма да коментирам резултатите от него, а просто ще кажа, че съм на мнение, че журито въобще трябва да се премахне и правото на избор да е изцяло в ръцете на зрителите.

MALTA
Christabelle-Taboo
UKRAINE
MELOVIN - Under the Ladder
BRITAIN
SuRie - Storm

Благодаря на всички ви за отделеното време!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел