Странното съчетание на дълбока меланхолия с едно учудващо безгрижие в романа ,,Сам" на Огуст Стриндберг

Сам, роман на Огуст Стриндберг

Превод от шведски език Вера Ганчева

Хемус, София 1992

        Привет, четящи!

    Време е да споделя с вас мнението си за един роман, който просто ,,заграбих" от рафтовете на библиотеката без капчица мисъл. И ако знам, че по-често трябва да се доверявам на своя ,,читателски нюх", то е именно заради подобните на Сам романи, които резонират изцяло с неща, които самата аз рядко се осмелявам да обясня с думи. 

САМ

Първото, към което подтиква самотата, е да направиш 

разбор на своята същност и на миналото си.    

    Излязъл през 1903 г., романът на Огуст Стриндберг представя ежедневието на един човек, който след поредица разоччарования, решава да се отдалечи от обществото и да остане Сам. Именно върху това негово решение се концентрира целия роман - погледът на Аза се обръща от света вън към света вътре. Така читателят може да проследи как един човек осмисля смисъла на самото битие и неговата безкрайна еднообразност.

⟸⟹

МОЕТО МНЕНИЕ

Вечер На Улица „Карл Йохан“, Едуард Мунк /1892 г./
    От една страна, когато започвате да четете роман на Стриндберг, трябва да имате предвид, че неговото творчество е реалистично и на моменти - протяжно досадно, именно заради делничната безсъбитийност.  От друга страна - повечето от неговите произведения са кратки по обем, което не позволява на читателя да се отегчи до крайност. 

Проумели бяха силата и стойността на изреченото, на словото. Вярно, животът не бе притъпил остротата на техните наблюдения и преценки, ала те несъмнено бяха усвоили неговата мъдрост, че казаното неминуемо ти се връща, бяа разбрали, че хората не обичат прямотата и че мнението си за тях следва да изразяваш в полутонове.

    Докато четях Сам, имах чувството, че пред мен е отворен забравения дневник на човек, който на бързо се е изнесъл от дълго обитаваната си квартира, в която аз съм се настанила. Романът е изключително интимен и същевременно много близък и разбираем за всеки един човек. Изключително актуалното звучене на този роман е определено нещо, което ме насърчава да го препоръчам за четене. 

Сам, роман на шведския писател Огуст Стриндберг, 

е историята на човек, търсещ начин да съхрани себе си в света.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел