Първият научнофантастичен роман - ,,Подземното пътешествие на Нилс Клим", роман на Лудвиг Холберг

Подземното пътешествие на Нилс Клим, Лудвиг Холберг

Издателство: Делакорт, 2011

Превод: Росица Цветанова

    Свят извън времето или първият научнофантастичен роман. Днес смятам да говоря за едно неособено добре познато заглавие на българската сцена - Подземното пътешествие на Нилс Клим на Лудвиг Холберг. Иначе казано, ще говорим за грифони, говорещи дървета и много други чудеса.


Лудвиг Холберг (1684-1754)

    Подземното пътешествие на Нилс Клим
    По време на излет в покрайнините на Берген героят на тази епична история - теологът Нилс Клим, пада през една дупка и се озовава в сърцето на земното кълбо. Съвсем скоро разбира, че това място, макар и толкова отдалечено от света на хората, е също толкова изпълнено с живот, колкото е планетата ни на повърхността. Подтикван от своето безкрайно любопитство и от особената си амбициозност, той започва да пътешества из тази непозната земя в търсене на...

Моето мнение

    Едно от най-епичните произведения, написани през XVIII в., които някога съм чела - това е първата ми мисъл, когато си спомня този роман. Трябва да призная, че историята и идеите трайно останаха в моето съзнание. Винаги, когато си спомня битката на един студент с грифона, усещам как грейва една лека усмивка на лицето ми.
    По отношение на романа мига да кажа, че балансира блестящо между сериозността и хумора. Както е характерно за авторите от периода на Просвещението, и тук личи съвсем ясен опит от страна на автора да поучи читателя на добродетели - трудолюбие и безкористност чрез контрастни образи и форми. Тук имаме мъдрост, там имаме глупост, а кое е добродетел определя случаят, а не личността.
    Образите, представени в книгата, са абсолютни типажи - имаме крале, съдии и обикновени вестоносци. И всеки има точно определено място в йерархията на този свят, което създава (струва ми се) леко бунтовни настроение у съвременния читател. Така или иначе - нямаме излишен образ, което е рядкост в романите от тази епоха, които съм чела.
    Ако трябва да обобщя мнението си точно и ясно, ще кажа - роман, който си заслужава да се прочете, та било то и само за развлечение от страна на днешния читател.
    Допълнителни ресурси: Holbergs biografi, Holberg og oplysningstiden, Holbergs Komedier, Holberg og kvinderne

Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел