Времето на Щруензе или ,,Посещенията на придворния лекар" на Пер Улов Енквист

Посещението на придворния лекар, Пер Улув Енквист

Издателство: Хемус Груп

Превод: Меглена Боденска

    В настоящата публикация разглеждаме роман за един от най-драматичните периоди в историята на Скандинавия. Или в залеза на една велика просветителска мисъл. Подобно на един немски лекар преди близо три века ви предлагам да направим едно посещение в кралския датски двор през XVIII в.

ПЕР УЛУВ ЕНКВИСТ 

    → Роден: 23 септември 1934 г., в Йогбьоле

    → Висше образование: „История на литературата“, в Упсала

    → Професионално развитие: преса и телевизия, писателска дейност

    → Известни произведения: „Петата зима на магнетиста“ (1964), „Паднал ангел“ (1987), „Библиотеката на капитан Немо“ (1991), пиесата му „Нощта на трибадите“ (1975) 

    → Починал: 25 април 2020 г., Ваксхолм


    Допълнителна информация: Пер Улув Енквист, наричан Патриарх на скандинавската литература на XX векPer Olov Enquist, Swedish literary giant who wove history into novels, PER OLOV ENQUIST

ПОСЕЩЕНИЯТА НА ПРИДВОРНИЯ ЛЕКАР

Szene am Kopenhagener Hof mit Struensee, Caroline Mathilde und Christian VII., 1881

Kristian Zahrtmann, 1843–1917


    Свързана с лекар, думата ,,посещение" внушава най-напред представата за болестно състояние, наложило такава визита...

- из ,,Посещенията на Пер Улув Енквист", Вера Ганчева

    Историята като снимка на ,,Тримата големи". Историята като идеи за свобода и хуманизъм. Или пък историята като вековна експлоатация над простите феодални маси. 

    Без значение от начина, по който избираме да гледаме на историята, тя неизменно пулсира в една тъкан от непрекъснати връзки между хората. В романа Посещението на придворния лекар, Пер Улув Енквист  ни представя един поглед в самите будоари на датския кралски двор по време на управлението на Кристиан VII - Лудия (1766 г.-1808 г.). По-точно, в един период от историята на Датското кралство, когато става ясно, че кралят е некомпетентен да управлява и наместо това на сцената се появява никому непознтия дотогва немски лекар Йохан Фридрих Щруензе. Период от 2 години и 632 реформи в духа на Просветена Европа. 

    През 1766 г. Кристиан VII сключва брак с принцеса Каролина Матилда Британска, сестра на британския крал Джордж III (1760 - 1801). Той бързо губи интерес към нея и, отхвърлена и самотна, кралицата започва любовна връзка с личния лекар на краля - Йохан Фридрих Щруензе. 

    Една история за възхода и падението.

МОЕТО МНЕНИЕ

    Светкавичен възход в редиците на кралския двор и една краткотрайна любов с кралицата по-късно, плод на което остава едно дете, последвана от главоломното падение на реформаторския дух и завръщане към ,,нормалното". Така може да бъде обобщена тази афера, част от датската историография. Но това, което прави така, че тъканта да пулсира и до днес, е човешкото.

    Когато четем за история забравяме именно този елемент от нея. Не е въпрос на имена, години и войни, а на чувства и смелостта да се проявиш в решителен момент. Посещението на придворния лекар е роман, който ми припомни именно този елемент, който загубих някъде по пътя си като читател.

    Седнах и четох романа в продъжение на една седмица. И изпитах огромно удоволствие от всяка страница. Преводът от шведски език на Меглена Боденска сам по себе си е изкуство. Майсторски изказ, разказът се лее свободно и ту навлиза напълно в живота на персонажите, ту се връща към документалния елемент. Беше нещо ново и интригуващо за мен.

    Другото, което представляваше огромен интерес за мен, е изборът на Енквист да представи и една малка част от дворянството, която има свои причини да се противопоставя на случващото се реформаторско движение. Чисто човешки, някои съвсем цинични, но истински. Това създаде усещането за пълноценност на разказа и даде, макар и доста лирични на моменти, отговори на въпроса защо не? 

    Когато се обръщаме към Скандинавия и добре познатото ни понятие ,,Северен модел", добре е да си даваме сметка, че историята е тази, която определя движението на народите и човешките маси. Развитието на един или друг модел се дължи на научени уроци от миналото. Може би.

    Допълнителна информация: „Посещението на придворния лекар” – Пер Улув ЕнквистПосещението на придворния лекар - Goodreads

    Датска филмова продукция: A Royal Affair 2012 (датски език: En kongelig affære) - IMDbThe GuardianGoogle Search


Посещението на придворния лекар, роман на шведския писател Пер Улув Енквист, е една от най-живите картини на изключително драматичен период в датската история. Това е разказ за Добрия и Лошия, но без злия. И за една краткотрайна, но пламенна любов между двама души.    

Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел