Затрупани от себе си. ЖЕЛАНИЕТО-мисията невъзможна.


Здравейте!
От няколко дни усещам как се движа като болна. Днес осъзнах, че проблемът не е физически, а по-скоро психически. Несъзнателното натоварване си казва думата...
Повечето от вас сигурно са изпадали в същата ситуация. Желанията, които имаме, но не изпълняваме. Целите, които с течение на времето забравяме. И най-вече- списъците, които изготвяме, но рядко изпълняваме.

↶↷
За средата...

Средата, която ни обкръжава ежедневно, играе огромна роля за оформянето на желанието.
Като блогър, аз бивам обградена основно от хора с моите интереси. И това е страхотно, тъй като така спокойно може да контактувам, без притеснение, че следващото ми изказване може да бъде прието като нередно, а аз-линчувана. Говоря, както за ежедневието си, така и за пространството в мрежата. Средата, която ме обгражда, играе роля и в последствие може да ме накара да прочета книга, да поискам книга или най-малкото-мнение, относно книга. Следя няколко блогъра и определено въодушевлението на някои ме кара да пожелая да прочета книгите, които коментират. И така му се изплъзва края...

За списъците...

Да... Като четящ човек мога да кажа, че най-сериозният ми проблем са списъците.
Особено списъците, които правим за книгите. Аз, например, имам 3 подобни списъка, всеки с над 25-30 книги. Единият е за книги, които ТРЯБВА (най-омразната дума) да прочета. Вторият е за книги, които ИСКАМ да прочета. И третият е за книги, които ЖЕЛАЯ да притежавам. Но днес осъзнавам, че едва ли някога ще ги изпълня. Затова и ограничих нещата до един списък, с  не повече от 12 книги, които обединяват целите на трита списъка.
Вие имате ли подобен проблем със списъците си с книги? Смятате ли, че бихте могли да го изпълните някога?

↫↬
За осъзнаването...

Трупането на желания, искания и списъци, които рядко осъществяваме, води до недоволство.
Кога осъзнах, че имам проблем с това? Когато оставих току-що попаднала ми книга, за която, без да знам нищо, си казах: ,,Тази книга искам да прочета!“ (,,Севастопол“-Александър Малишки)  на рафтчето в библиотеката и то само защото съм запълнила всичко с ненужни списъци. Защо трябва да потъпквам желанието си, заради книги, от които половината дори не мога да разбера защо съм набелязала?! И така преустроих нещата.

➘➙
Промяната.


Всички мечтаем за промяна и бленуваме за нещо истинско и вълнуващо, за един момент, който ще промени нещата. Но истината е, че за промяната трябва да се работи всеки ден. Затова и трябва да поставяме малки, достижими цели и наистина да имаме желанието да направим промяната. Не само що се отнася до книгите, а и до живота. Може би именно по този начин ,,мисията невъзможна“ ще бъде изпълнена. 

Коментари

  1. Много вярно и искрено казано. Получило се е различно и хубаво. Аз също имам такива списъци, само без този с "трябва". Списъкът с книги, които искам да притежавам, е почти към края си. А този с книги, които искам да прочета.... е - изглежда няма да свърши никога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че се е получило хубаво. А списъците наистина са голяма мъка, особено когато станат невъзможни за запълване. Рано или късно ще видиш сам.

      Изтриване
  2. Списъкът с книги, които искам да прочета, със сигурност няма да свърши никога. Той наистина е безкраен, защото и аз се влияя много от средата и постоянно добавям книги в него. Следя блогъри и влогъри, а това допълнително утежнява ситуацията и пълни TBR листа ми с книги, които само запълват бройката и едва ли някога ще бъдат прочетени. Вее процедирам по малко по-различен начин- чета това, което ми се чете. Не се съобразявам със списъци и не си поставям никакви рамки, като например да казвам "този месец ще чета това, това и това". Този начин ми помогна много и сега чета с много повече удоволствие, отколкото когато си правех TBR лист.
    Малко се отплеснах, но исках да спомена и това, защото за мен е важно. Публикацията е страхотна и ме накара да преосмисля някои неща като читател и да променя някои навици, които със сигурност не са от най-полезните.
    Поздрави! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти и твоето ,,отплесване" за мен се оказва доста полезно. Но пък няма как. Краткият списък ще ми позволи подвижност, а в края на краищата към това именно се стремя. :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел