Отдай се на емоцията с ,,Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца“, роман на Матео Струкул

Привет, четящи!
Днес реших да споделя с вас мнението си за един новоиздаден роман на неособено популярния на българския пазар писател Матео Струкул. Да, става въпрос за ,,Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца“, роман, който възражда една историческа личност – авантюриста Джакомо Казанова, като я вкарва в контекста на огромен замисъл.
 ⇷⇸
ИСТОРИЯТА
Изображение
Приемаше с отворени обятия живота такъв, какъвто дойде: това беше неговото победно оръжие.

1755г., Венеция
Венеция от XVIIIв. е толкова жестока, колкото и съблазнителна. На фона на една измамна сигурност, в града току-що се е завърнал известният италианец Джакомо Казанова - търговец, шпионин, политик, философ и най-вече любовник. Именно неговото завръщане се превръща в прелюдия към интригуваща игра на сенки и страсти.
Сред каналите на красивата Венеция, оплетена в мъгла на измами, потопена в разврат, Джакомо Казанова се чувства у дома.  Скоро след завръщането си Джакомо получава покана от непознатата австрийска графиня фон Щайнберг. Мистерията около тази покана скоро е разкрита. Графинята отправя едно дръзко, но не и необмислено предизвикателство на жадния за авантюри Дон Жуан. Авантюристът трябва да съблазни дъщерята на един от влиятелните господа във Венеция. В замяна  самата графиня ще бъде изцяло негова. Това е едно наистина примамливо предложение за личност като Джакомо Казанова, известен в цяла Европа най-вече с любовните си авантюри. Изпълнението на подобен замисъл не би било трудно за личност като него. Именно затова и той приема отправеното предизвикателство, което вижда просто като игра. Скоро обаче нашият Дон Жуан ще разбере, че в залог не е жертвал просто времето си, а и живота си...
 ↶↷
Моето мнение
Отдавна търсех възможност да се ,,запозная“ по-отблизо с Джакомо Казанова, с който се сблъсках за първи път преди години, отново чрез художествената измислица. Реших да прочета романа на Матео Струкул, защото той предлага именно това – интрига, преплетена с исторически факти.
,,Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца“ се оказа именно онова, от което имах нужда. Леко четиво, което ме доближи до целостта на една от най-интригуващите исторически личности в световен мащаб. Това е книга, чийто сюжет е обединен около любовните интриги, с които е известен Казанова. Но освен това показва личността от различни гледни точки. Да, действието е съсредоточено върху любовните похождения, но в периферията на разказа се вижда и дълбочина на основния образ.


- ...Но трябва да спрем...
Защото в противен случай ще Ви завлека с мен в Ада.

Истината е, че харесах романа на Матео Струкул. Самият автор ме спечели с това, че успява да представи съвсем бледо един особено интересен исторически период (1755г. - 1756г.). Достатъчно, че да заинтригува вниманието на четящия, като не допуска да натовари текста излишно. Сюжетът се разгъва пред четящия плавно и същевременно доста бурно, като представя превратен момент в живота на Джакомо Казанова. Наблюдава се развитие както в действието, така и в главния персонаж, което е трудно да се постигне в размера на 312 страници. Но е факт, че Матео Струкул улавя своя Казанова и успява да го представи едновременно като лекомислен и дълбок, несъвършен, жив.


Беше научил през годините, че да бъде скъперник и пресметлив в чувствата никак не му се удава. Предпочиташе да им се отдаде.

Интригуващото в стила на Струкул е, че картината, наглед съвсем бледо представена, всъщност е в унисон с душевното състояние на героите. А самите герои постепенно изграждат опозиция. В отношенията помежду си персонажите се балансират изцяло. Изключително трудно е да се постигне такова съзвучие между отделните образи. Персонажите са изградени на принципа на античната калокагатията (красиво = добро ; грозно = зло), както и на романтичната такава (красиво = зло ; грозно = добро).
От друга страна повечето от второстепенните персонажи не са особено развити. В текста се наблюдават двете крайности, без медиатор между тях, което мен лично искрено ме развеселяваше. Образите са изразители на специфичен белег, който изцяло ги изгражда. Алчност. Влюбчивост. Жестокост. Качества, които се съсредоточават в един образ и изцяло изграждат пътя на действие на съответния персонаж. Някак самите образи се движат по повърхността на живота, което може би ме кара да определя романа като не натоварващ. Може би именно от това имах нужда, затова и бих го определила по-скоро като положителна черта.
Романът ,,Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца“ е съвършеното четиво за отмора. Тази книга предлага особено голяма палитра от емоции и събития, като ги преплита с лудешките приключения на Джакомо Казанова и съответните последици от тях. Това е разказ за липсата на контрол в чувствата, за живот, толкова скандален и бляскав, че да спечели сърцата дори и на онези, които привидно го презират. История за една вечна връзка.

,,Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца“, роман на италианския писател Матео Струкул представя живот, изпълнен с вълнения, страст и болка,  на една интригуваща със своите авантюри личност. Джакомо Казанова – име, което като това на Дон Жуан се превръща в нарицателно за прелъстител. Това е история за превратния момент, който предопределя бъдещето на човек, отдал се изцяло на страстта и себе си.

 С искрени благодарности на Издателство ,,Ера"  за предоставената възможност.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел