Intimidating TBR Tag



Ох, мъка моя... Защо?! ЗАЩО!?!

Таговете вече са ми повече от ревютата и това ме гнети. Сякаш създадох блог-въпросник, в който да се разчеквам между отговорите, които мога да дам и другите, които трябва да дам, за да разбера аз самата какви са всъщност нещата. И въпреки потиснатото ми настроение, което май проличава, ще призная, че подобни публикации  ме развиват. Карат ме да се замисля, да потърся още по-навътре в себе си... Надявам се и при вас да се наблюдава подобно нещо. Затова го правя. А и с надеждата да не ви омръзне да четете едно и също нещо.
А сега направо. Тагът е познат. Списъци, плашещи книги и прочие... Ще се опитам да се придържам към основното, но и ще добавя себе си във всичко. Някои от въпросите ще бъдат премахнати, а на тяхно място-добавени нови. Ще го направя, защото иначе би трябвало да ги оставя без отговори.


И преди да започна с основната част, преди да ви зарина с лавина от въпроси и отговори, бих искала да благодаря на хората, които се сетиха за мен. Благодаря на Лунната мечтателка и на Melly K., ,,виновниците“ за това, че имам възможността да се осъществя тази публикация. Искрено ме радва мисълта, че сте се сетили, че има една Гергана, която прави опити да драска по няколко реда между другото.


ꜛꜜꜛꜜꜛꜜ

1.  Книга, която си бил/-а неспособен/-а да завършиш, защото…

Мигът на истината идва. Книгите са две. Затова и отговорът ми ще е разделен.



1) Най-голямото ми страдание е ,,Ана Каренина“ от Л. Толстой. Имам чувството, че над мен тегне проклятие. Правила съм три опита да чета книгата и всички са неуспешни. Винаги стигам до 4-та част, глава 1-ва и просто не мога да продължа. Смятам, че това се дължи на това, че една от героините (Кити) успява да ме изтормози в предишната част до степен, в която вече и инатът ми не помага.





2) ,,Парижката Света Богородица“ от В. Юго. Смятам, че твърде рано се захванах с Юго и неговата творба. Бях 6-ти клас и решила, че нищо не може да ми се опре. Не я дочетох, заради описанията, които особено много ме тормозеха. Сега смятам, че бих могла, но съм решила да почакам поне още една година преди да се хвърля в дълбокото.




2.  Не съм прочел/-а тази книга, защото не съм имал/-а време…




Това е ,,Ще те чакам“ от Джей Лин, избрана за групово четене, в което аз така и не можах да взема участие. Обясненията са излишни, затова и ще мина с баналността: 

,,Толкова много книги, толкова малко време...“




3. Не съм прочел/-а тази книга, защото е продължение…

1)  ,,След теб“, продължение на ,,Аз преди теб“. Смятам, че книгата няма нужда от продължение.

2)  ,,И страж да бди на пост“, при която е спорно дали е продължение на ,,Да убиеш присмехулник“. Нямах желанието да продължа да задълбавам, тъй като Присмехулникът ми остави добро впечатление.

3) A Torch Against the Night, продължение на “An Ember of Ashes” (,,Въглен в пепелта“). Честно казано смятам, че книгата оставя читателя в огън. Отвореният край е уникален и поддържа съзнанието живо. Затова и се двоумя дали да чета втората част. Но сигурно, ако книгата попадне в моите ръце на хартиен носител, няма да устоя.



 4. Книгата, която отлагам...




Добре. Ще си призная. Това е ,,Гневът и зората“ от Рене Ахдие. Отлагам, отлагам, но и нейният ред дойде. Една приятелка (ако в момента чете това- гледай да не изживееш някой хюбрис) ми я предостави и книгата чака на нощното шкафче. Скоро...




5. Не съм чел/-а тази книга, защото е ОГРОМНА…

Това е направо възмутително. Затова и няма да отговоря. Ще приложа снимки от библиотеката си, а вие преценете дали обемът въобще ме впечатлява.






 6. Коя е книгата, която те развълнува до голяма степен, купи и сега чака ред?

В момента са две. Все още не мога да се нагледам на тези прекрасни съкровища.  До края на май месец ще са прочетени.

(МОЖЕТЕ ДА ГИ ВИДИТЕ НА СНИМКАТА)



1. ,,Войната на розите: Буревестник"- Кон Игълтън

 Това е книгата, която съучениците ми бяха така добри да ми подарят за рождения ми ден.

2. ,,Името ми е Червен"- Орхан Памук

Сдобих се с нея след дълги терзания. Нямам търпение да дойде и нейният ред.



7. Коя беше книгата, която инатливо не искаше да четеш, а след като я прочете стана най-върлият ѝ почитател?

Книгите са доста и определено нямах особено желание да ги чета. След като ги прочетох, обаче наистина обикнах историите, героите и описаните светове. Аз станах част от света на тези книги, както и те станаха част от моя.




1) Поредицата е ,,Песен за огън и лед“. Година и половина убеждаване от страна на брат ми, обиди от моя страна, думи от типа: ,,Аз тази тъпотия няма да я чета!“ и един изгледан сериал (до края на 5-ти сезон тогава) по-късно, аз се превърнах в огромен фен на поредицата. Това е, което ме научи, че нищо не трябва да заклеймявам. Никога.






2) Книгата е ,,Въглен в пепелта“. Нямах много време да мисля дали да я чета или не. Бяхме се разбрали да чета, каквото ми се даде. И все пак първият път, когато видях книгата, си помислих, че няма да го бъде. Е, достатъчно е само да кажа, че минаха около 10 месеца от прочита, а аз още сънувам героите.







  


3) Тук може и някои от вас да се изненадат. И все пак трябва да спомена книгата. Това е ,,Двор от рози и бодли“. Определено не беше в моя топ 5, постоянно я отлагах и не исках да я чета. И все пак, след като беше избрана за групово четене я прочетох. Сърцето ми остана в тази книга.





Надявам се тагът да ви е бил интересен и да не ми се сърдите за новите елементи. Правя опит да не скучая, а и самите вие да не тъпеете (с цялото ми извинение за израза) пред мониторите, четейки едно и също. Между другото можете да изкажете мнението си спокойно, имайки предвид, че ще се опитам да го разбера (няма значение дали е положително или отрицателно).


От своя страна аз тагвам Йорданка К , Алекс и Викс от BookSweetLove и Иван П с надеждата скоро да видя отговорите им. 


Коментари

  1. Харесват ми отговорите ти, особено където споделяш книгите продължения, които не си чела.
    НЕ ти препоръчвам втората на Въглена, понеже е меко казано ужасна, поне според мен. Аз дори я имам на английски и се радвам, че ми е подарък, понеже не си струват парите. Можеш да видиш какво не ми е харесало в ревюто ми на нея /търсачката на блога ми е вдясно/, то е ПЪЛНО със спойлери, но ако си любопитна... Наистина мисля като теб сега, когато я прочетох и според мен е по-добре да си запазиш добрите спомени за първата книга и да не ги разваляш с втората. Разбира се, това е моето мнение.

    Относно Двро от рози и бодли, аз много си харесах тази книга, но Двор от мъгла и ярост просто е в пъти по-добра и да... Какво мислиш? Ти харесваш и Тамлин, нали? Той изгуби толкова много фенове след прочита на втората книга... :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега ще говоря основно за ревюто ти за "A Torch Agaist the Night"

      Нищо, ама НИЩИЧКО не си си спестила. Личи, че те е било яд на книгата, личи, че е имало доста злъч, когато си писала. Напрегнах се, хвана ме яд на теб, казвам си. Ай... Хвърли ме в Пъкъла! :D
      Аз обикнах Елиас във ,,Въглен в пепелта". Нито Лайя, нито Хелене, нито другите ме накараха да обикна историята. Аз просто обикнах Елиас, защото той като че отговаря на една особена част от мен... Яд ме хвана, защото не си писала какво става с него. Не защото Лайя си я оплюла (както изглежда- с право) или пък, че си отритнала Хелене (аз я уважавам особено много като героиня), а защото си наблегнала на жлъчта си. Две редчета не можа ли да драснеш за Елиас и неговите действия, а? Не съм съгласна и с твърдението, че ,,че Лайя има цел и е готова на всичко да я изпълни, тя е целеустремена" . Не само, че не видях нищо от това в образа на Лайя, а дори видях как бе готова да изостави брат си, за да спре болката. ДА ГО ОСТАВИ! Аз не харесвам Лайя, защото просто я виждам като много слаба героиня почти през цялата първа книга. Само към края има някакво действие от нейна страна...
      Но да приключа. Попадне ли книгата в ръцете ми не знам дали ще я прочета. Ревюто ти ме смути, но определено си оставам на старата позиция, че не знам какво ще направя. Определено ,,Въглен в пепелта" е силна книга и това няма как да се отрече. За другото... не знам. :)


      А сега да кажа и за ,,Двор от мъгла и ярост". Имам и ревю, ако имаш нужда от подробности.
      Аз харесах втората книга, смятам, че там именно се разгръща авторовата идея и проличава Маас. Книгата определено е силна и интригуваща, няма как да кажа нещо друго. Героите- добре изградени. Определено харесвам книгата и мисля, че е добро продължение. И все пак не мога да намразя Тамлин. Не мога, защото за мен беше до болка ясно, че самата авторка иска да отблъсне по някакъв начин читателя, да не би пък Фейра да излезе лошата. Аз лично харесвам повече ,,Двор от рози и бодли", въпреки познатия сюжет. Не само, защото във втората всичко се оказва предопределено от съдбата (говоря за другарските връзки), а защото аз усетих повече душа в първата книга. Трудно е за обяснение, затова и ще спра. :)

      Надявам се отговорът ми да е бил що-годе ясен. :)

      Изтриване
    2. Харесвам Елиас, той е единственият герой, който Тахир да не е съсипала, но пък затова съдбата му е друга. Мисля, че казах някъде в ревюто, че единственият добър герой, а може да съм казала на някого другиго.
      Лайа има цел- да освободи брат сиби аз я харесвах, но във втората книга нещата се ялошиха,но си и права, че в началото никаква я нямаше.

      Що се отнася до двора, и двете съм ги чела и просто видях някъде, че харесваш Тамлин все още и исках да видя защо, хаха. И разбрах. /Чисто любопитство де./

      Благодаря за дългия отховор^^

      Изтриване
  2. Много ти благодаря, за тага наистина е много интересен!^^ Определено ще го направя и най-късно утре ще е качен! Много ми хареса как си променила някой въпроси, а отговорите които си дала се наистина страхотни!
    №7 много интересен въпрос и определено те подкрепям за "Двор от рози и бодли" аз също не планирах да я чета, но си казах дай ѝ шанс и без това си я бях купила отдавна и доста месеци си постоя в библиотеката ми, но пък след като я прочетох нямах и още нямам, думи да опиша какво съвършенство е!
    На №4 "Гневът и зората", аз също доста я отлагах, поради факта, че Сиела обмисляха дали да издадат 2-та книга, но сега обявиха ще се издава и смятам скоро да се захвана с книгата. Има и позитивни и отрицателни отзиви книгата, надявам се и твоите да са позитивни след прочита ѝ!
    А до колкото на №2 прочетох книгата доста отдавна и много ми хареса като любовен роман, беше наистина много хубава, но пък прочетох книгата единствено, защото беше на една от любимите ми авторки, но наистина ме изненада.
    Съжалявам за дългия коментар, отплеснах се! :D
    И още веднъж благодаря ти, че ме тагна, много мило от твоя страна!^^

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. След прочита на ,,Гневът и зората" ще си изкажа мнението. Смятам, че книгата ще ми хареса, ако съдя от разказаното...
      А иначе ти благодаря за мнението.^^ Радвам се, че тагът ти е харесал. Ще чакам да видя отговорите. :)

      Изтриване
  3. О, харесва ми как си решила да промениш тага и да го направиш по-индивидуален, получило се е добре. Определено ми харесват и отговорите ти.
    Не се бях сетила, но аз също исках да прочета „Анна Каренина“ миналото лято, но започнах и не можах да прочета и първата глава, просто не успя да ме грабне затова просто я оставих и казах на мама да я върне в библиотеката. О и моля те, дай шанс на Юго, това е един от любимите ми автори! Чела съм „Парижката Света Богородица“, малко на части, защото и аз в 8 клас си бях твърде малка за нея, но я прочетох все пак и много ми хареса! Но не мога да ти опиша колко очарована бях от „Клетниците“, вярно, две томчета с твърди корици и много комплексно и описателно съдържание, но това е една от най-любимите ми книги! Горещо ти ги препоръчвам, наистина, прочети ги веднага щом прецениш, че им е дошло времето.
    Друго, за което ще се съглася е „Двор от рози и бодли“. Когато излезе не исках да я прочета, не мога да обясня защо, но няколко месеца по-късно реших пак да я видя и се влюбих в нея. А „Двор от мъгла и ярост“ направо я обожавам!
    И накрая, че май прекалих, имам навика да съм твърде описателна, аз също не исках да дам шанс на „Песен за огън и лед“, обикновено нашумелите неща не са ми по вкуса, но вече разбрах колко изпускам. :д

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за изказаното мнение! Радвам се, че промените в тага са ти се понравили. Що се отнася до ,,Песен за огън и лед"... масивни книги са и определено трябва време. Има много описания, които понякога са направо болезнени (Пример: описание на мухите кръжащи около хал Дрого-това определено ще ми остане най-яркия спомен), но определено прочита удовлетворява и носи много. :)

      Изтриване
  4. Благодарим за TAG-a. Аз също отлагах "Двор от рози и бодли", но когато се захванах с нея,(по заповед на Алекс :D), не можех да я оставя! Сега с нетърпение очаквам утрешното ми пътуване, за да се добера до "Двор от мъгла и ярост"!^^

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно! Ще чакам отговорите. Само да кажа, че аз нямах шанса да прочета ,,Двор от мъгла и ярост" на хартия. Но пък както и да се чете, все е хубава. :)

      Изтриване
  5. Благодаря много за тага! Непременно ще го направя, но по-нататък, защото сега съм с малко по-скромен читателски опит и не мисля, че ще мога да отговоря максимално точно на въпросите. Но със сигурност ще се постарая да е по-скоро! :)
    За 4-тия въпрос- "Гневът и зората" аз също много я отлагам, дори сега продължавам да го правя. Просто цялата тази мания ми дойде малко в повече, защото буквално навсякъде се слушаше и се четеше за "Гневът и зората". Ще изчакам да излезе и втората книга, за да мога да им се насладя максимално и да не чакам за другите книги.
    Относно седмия въпрос.. Сега, като видях, че отново си включила "Песен за огън и лед" се мотивирах още толкова да започна поредицата! Явно сериала е повлиял на всеки читател да обърне внимание на книгите, а аз мислех, че само аз съм гледал първо сериала и после книгите.. (Shame!) :D Интересно ми беше, че видях и "Двор от рози и бодли".. Започнах книгата вчера, прочетох 20 страници и.. донякъде ми хареса. Но донякъде. Не знам каква е цялата тази мания по поредицата, може би нататък става по-интересно.. Но определено ще и дам шанс!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ,,Двор от рози и бодли" е от книгите, които стават интересни след 100-ната страница. Жалко, наистина, но определено не трябва да те спира. Чети и бъди инат! В случая ще ти помогне. :)

      Изтриване
  6. Много интерсно ми стана, защото и аз точно три пъти съм започвала Ана Каренина и все не мога да я довърша. Но аз се депресимирам от това как се държат всички с Ана. Толстой самия е писал с голяма болка за Ана. Историята раззказва, че се е затворил за 7 дена без да излиза от стаята си, когато е трябвало да напише сцената с влака - толкова му е било мъчно.....
    А иначе, много ще се радвам да напишиш блог за пролоките и разликите между Войната на Розте и Песен за Лед и Огън. Ние всички знаем, че Джордж Мартин се е вдъхновил от тази воъна и е написал първите няколко книги по нея. Но на мен ми е интересно с какво си приличат и се различават погледидете на двамата писатели.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е нещо ново и различно. Определено ще го направя, но ще отнеме доста време. Сравнението на историческото събитие с измисленото такова... Да, ще отнеме време.
      За историята в ,,Песен за огън и лед". Сблъсъкът на Седемте кралства е вдъхновен от Войната на розите, това всеки фен на поредицата го знае. Също така картата на Вестерос и цялата схема на развитие се основава на нашия свят и сблъсъка на династиите Йорк и Ланкастър. Правила съм сравнения, но никога не съм записвала. И... ще се постарая да го направя както подобава. Благодаря за идеята! :)

      Изтриване
  7. Колко книги са в този пост блгодарение на мен.Преживях си хюбриса най-безсрамно...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел