Разрухата на кукления дом в ,,Защитна реч на един луд", роман на Огуст Стриндберг

    Защитна реч на един луд, роман на Огуст Стриндберг
Превод от френски език Ерма Гечева
Народна култура, София 1991

Изреждам всичките си приятели от младини, днес вече женени, и намирам само един, който не е ни най-малко мамен! А другите щастливци въобще не подозират! Човек не бива да бъде дребнав, то се знае.
Има ли знание дали сте двама, или си сам! Но ставаш смешен, когато не знаеш! Главното е да знаеш!

      Привет, четящи!
    Какъв по-добър начин от това да продължа серията за Огуст Стриндберг с едно знаменито негово заглавие, а именно Защитна реч на един луд? Преди да започна с четенето на този роман, знаех съвсем основни факти за личността му. Но в процеса на четене, с цел да разгранича поне малко художествения реализъм от реалните биографични данни за живота на самия автор, се разрових за подробности около Стриндберг. Така процесът на четене се превърна в истинско удоволствие. 
տ
ЗАЩИТНА РЕЧ НА ЕДИН ЛУД

Любовта, госпожице, е най-възвишеното чувство за собствено. Ревността е просто страх да не загубим това, което притежаваме.

    Гигантска канара, съборена от титан върху кукления дом на семейната идилия - така литературната история определя въздействието на романа Защитна реч на един луд от модерния класик на шведската литература Огуст Стриндберг (1849-1912). Написана на френски език и излязла през 1888 г., лично изстраданата история на един сложен брак, превърнал се в борба на живот и смърт, има шумен, скандален успех.  С непозната дотогава откровеност и неподкупна прецизност, писателят се докосва до дълбоко скривани рани, до недопустимите отношения между половете, до всичко, което събира и разделя двама съпрузи: любовта, децата, парите, секса, ревността. Повествованието прераства (при цялата натуралистична точност на описанието) в митичен по размаха си сблъсък между тялото и душата, нагона и преклонението, мъжкото и женското начало, между две силни личности, трагично вплетени в бинома любов-омраза. Както никой друг авторът пресъздава драмата на избора между публичния дом и семейните окови, между възвишения идеал за брака като храм на самотната душа и битовата унизителност на всекидневието. Подобно на Зигмунд Фройд, който чрез анализ на психичните отклонения достига до тайните на общочовешкото, Стриндберг, диагностицирайки една болезнена брачна връзка, осветява бездните на страстта.
𛲣 𛲣 𛲣
МОЕТО МНЕНИЕ

    Смятам да започна своя коментар така: романът е написан в периода септември 1887 г. - март 1888 г., XIX в. Споменавам това, тъй като много често, когато човек оформя впечатлениео си, го прави въз основа на своето съвремие, а не на база съвремието на автора. 

Отбележете, между другото, как в живота се преплитат жалката делничност и красивите мигове, колко различна е действителността от поетичната творба.

    Защитна реч на една луд вплита по наистина интересен начин перспективата на един събирателен образ на гражданина, любовника, съпруга и измамения мъж. Изключително реалистичното начало постепенно бива изменено от бълнуването на един влюбен мъж - мелодрамата на един луд, разкъсван от копнежи да запази образа на любимата си чист и така да я притежава телесно. Действието е конструирано като че изцяло на крайности, събитията се ръководят в зависимост от това дали сърцето на главния герой е надделяло или разумът - нещо, с което всеки от нас се бори ежедневно.
    Самият роман представя действителни събития от първия брак на автора, нещо като изповед-обвинение. Не е дадена възможност за разгръщане на друг образ, освен през призмата на главния герой, което лично аз винаги виждам като нещо отрицателно. И все пак, такъв е замисълът на Защитна реч на един луд - нима ораторът не определя линията на монолога?

Горко ми! Оставил бях съдбата си в ръцете на жена! 

    От съвременна гледна точка някои крайни изказвания на Огуст Стриндберг относно брака, ролята на мъжа и жената в обществото, сексуалността и т.н., могат да се видят фрапиращо крайни, дори абсурдни. Именно това, мисля, трябва да насърчава четенето на неговите текстове - това неестествено мислене на ,,типичния скандинавец" (каквото и да значи това).
    Определено смятам Защитна реч на един луд за една изключително поучителна история, към която съзнанието ми, вярвам, ще се връща занапред. Особено полезна за младежи, които тепърва се отдават на любовни трепети, прелюбодейци и млади семейства.

    Допълнителна информация: The Brilliant and Volatile Mind of August StrindbergA Madman's Manifesto - goodreads
    Снимки: 1, 2 

Защитна реч на един луд, роман на шведския класически писател Огуст Стринберг, е дневник-изповед на един поболял се от страдание и мъка човек към себе си и света. Един разказ за идеали, разбити в лоното на ежедневните крамоли, отмъщението на един луд.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел