Устремени напред - прояви на социалистическия реализъм в скулптурата #3

    Както стана ясно от предишните публикации в серията - Социалистически реализъм - история, прояви в изкуството, творци и последици, когато става въпрос за социалистически реализъм в изкуството се засяга идеологическата страна на социалистическото учение. Възникнало през '20-те години на XX век, това течение в изкуството насърчава развитието на монументалната скулптура и архитектура. 

    В днешната публикация ще засегнем историята на 3 скулптурни композиции, знакови прояви на течението. Ако проявявате интерес към темата, то на края на всяка от публикациите можете да откриете допълнителна информация.

    1. Работник и колхозничка/Рабочий и колхозница - Москва, СССР

    Дело на един от най-изявените съветски скулптури в световен мащаб - Вера Мухина (1889-1953). 24,5-метровата статуя Работник и колхозничка, изработена от неръждаема стомана, е изработена за Световното изложение в Париж през 1937 г. Известно е, че Мухина и архитектът Борис Йофан са вдъхновени от древногръцката скулптура Тираноктони - Хармодий и Аристогейтон – гръцката двойка, убила персийски тиранин и донесла демокрацията в Атина.

    След края на изложението в Париж, Работник и колхозничка, през 1939 г., при откриването на ВДНХ (Изложение на постиженията на националната икономика), статуята е поставена пред главния вход на сравнително малък пиедестал, който е три пъти по-нисък от този в Париж..

    Скулптурата става официална емблема на филмовото студио Мосфилм през 1947 година. Оттогава всеки съветски филм, създаван от това студио, започва с лого на мъж и жена със сърп и чук в ръце. 

    През 2003 г. скулптурата е свалена, докато тече ремонт, и едва през 2010 г. тя е представена отново – най-накрая с по-висок пиедестал (34,5 м.).


    2. Хълмът Мансу/Chosŏn'gŭl: 만수대 대 기념비; Ханджа: 萬壽 臺大 紀念碑 - Пхенян, Северна Корея



    Паметникът е поставен за първи път през април 1972 г. в чест на 60-тия рожден ден на Ким Ир Сен. Първоначално статуята е била покрита със златни листа, но по-късно бива покрита с бронз. След смъртта на Ким Чен Ир през 2011 г., подобна негова статуя е издигната от северната страна на Ким Ир Сен. В същото време статуята на Ким Ир Сен е променена - той бива изобразен  във вече напреднала възраст и усмихнат. 

Груповите скулптури представляват по изчерпателен начин безсмъртната история на революционната борба на корейския народ, който е записал само победа и слава под мъдрото ръководство на великия Генералисимос. Не само по националните празници и възпоменателни дни, но и в обикновените дни е претъпкано с хора, за да поднесат цветни кошници и букети пред статуите. Там често се виждат сватбени двойки. Посещаващите чужденци също се изкачват на хълма и отдават своята висока почит на великия Генералисимос. — Официален уебсайт на Северна Корея

    3. Съветски мемориал в Трептауър парк - Берлин, Германия

    В края на Втората световна война в град Берлин са построени три съветски военни мемориала в чест на съветските смъртни случаи през Втората световна война, особено на 80 000, загинали по време на битката за Берлин. Мемориалите са не само възпоменателни, но и служат като гробове на убитите.
    Малко след края на войната е обявен конкурс за проектиране на парка. Дизайнът е хибрид от предложенията на архитект Яков С. Белополски, скулптор Евгений Вучетич, художник Александър А. Горпенко и инженер Сара С. Валериус. Скулптурите, релефите и огнените купи с диаметър 2,5 метра през 1948 г. Самият мемориал е построен в Трептауър парк върху земя, заета преди това от спортно игрище. Мемориалът е завършен през 1949 г. В продължение на повече от три години около 1200 работници, 200 каменоделци и 90 скулптори са работили върху комплекса.
    От 1995 г. на 9 май се провежда ежегодно бдение на мемориала, организирано от Антифашистката коалиция на Трептов. Мотото на събитието е Денят на свободата, съответстващ на Деня на победата, руски празник и окончателното предаване на германските войници в края на Втората световна война.
    През 2003-4 г. мемориалът претърпява основен ремонт. Основната статуя беше премахната и изпратена с лодка до работилница на остров Рюген за ремонт, на цена от приблизително 1,5 милиона евро. На 4 май 2004 г., преди честването на Деня на Освобождението на 8-ми, статуята е върната на мястото си в парка.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел