Динамиката на една реалност- кино и социалистически реализъм #5


    Ето, че реших съвсем за кратко да извадя от прашасалия, пълен с вечни класики в киното архив някои заглавия. Тъй като говорим за океан от различни продукции, а и аз нямам никакви претенции да разбирам от кино и кинематография, публикацията има съвсем любителски характер. Днес ще ви представя съвсем накратко 3 любими филма в жанра на социалистическия реализъм, към които често се случва да се връщам. За да избегна хвърлянето на суперлативи и многократната употреба на епитети, ще си позволя само да очертая сюжетните линии.

1. Иваново детство /1962 г./
    Май никога не е време за игра...
    Втората световна война. На фронтовата линия съветски часови залавят едно хилаво дванадесетгодишно момче. Заловеният бързо бива изпратен при по-висшестоящия лейтенант Галцев, който се проваля при разпита на детето. За да започне да говори, момчето иска да установи връзка с щаба на 51 полк. Скоро става ясно, че това не е обикновено дете, а самият Иван Бондарев. Едно чудовище, създадено в условията на войната...

О, и ти си звяр, Галцев. Мъжете трябва помежду си да се бият. Тук не е място за девойки.

2. Москва не вярва на сълзи/Москва слезам не верит /1979 г./
    Един живот и то какъв!
    Филм, разделен на две части. Първата част проследява младостта на три млади жени, приятелки, от които всяка се опитва по свой начин да си пробие път в живота. Тук се проследяват изборите най-вече на главната героиня - Екатерина, която се запознава с млад, с обещаващо бъдеще в телевизията, мъж. От страх да не го загуби, решава и тя подобно на своята приятелка-златотърсачка, да се престори, че е от по-висша класа. 
    Любов ли бе да я опишеш! - Любовта трае три дни. Шегата настрана, скоро Екатерина забременява, а нейният рицар с камера я изоставя. И поради невъзможността да премахне бебето, тя трябва да се научи как да живее отново.
    За това как един човек не само се учи как да ходи, а и да лети - гледайте целия филм.

Машината, която ми печаташе парите, се развали.

3. Да обичаш на инат /1986 г./
    У дома краставиците са най-хубави!
    Тук проследяваме една семейна драма, стара колкото света и ако кажа, че не ми е най-близка до сърцето, значи да излъжа. Радо, шофьор на камион в ,,Булгароплод" припечелва допълнителни доходи посредством участие в незаконни сделки. Синът му - Пламен, случайно открива за неговите схеми, което води до огромно разочарование. 
    Но отваряйте широко портите на злото - не иде то само! Скоро самият Пламен се оказва въ вихъра на училищна драма. За съжаление, една птичка пролет не прави...или прави?

Другарят Стефанов пее фалшиво!

В случай, че сте гледали някой от тези филми, искрено ще се радвам да споделите какво е мнението ви за тях. Ако се досетите за някой любим филм в жанра - чувствайте се свободни да дадете препоръката си в коментарите. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел