Изграждането на един нов свят - социалистически реализъм в литературата #6

    В настоящата публикация ще представя накратко идеята на социалистическия реализъм в художествената литература. Вероятността да проличи лично пристрастие е налице, тъй като години наред съм чела подобна литература. Също така ще ви предоставя 3 романа, които препоръчвам за прочит. Нека се вземе под внимание, че книгите от жанра изискват проява на критическо мислене.

    

    Реализмът е форма в изкуството, която има особено голямо влияние до средата на  XIX в., едно огледало на света, целящо да покаже света такъв, какъвто е. Социалистическият реализъм  е естетически израз на социалистическата съзнателна представа за света и човека, обусловена от епоха на борба за установяване и създаване на социалистическо общество. Иначе казано, представите за реално и нереално се преобръщат и, малко или повече, виждаме изравняването на понятия, които на пръв поглед са противоположни.

    В литературата това е показано съвсем ясно с няколко типични архетипа.  Най-често имаме общността през призмата на едно семейство/лице, което, в името на общото благо, бива принудено да се  откаже от личното имущество/убеждение. Често пъти, ако става въпрос за семейство, има конфликт между поколенията - старото дърпа към царизма и феодалната система, младото - стремглаво се хвърля към обещанието всички да са равни. 

    Действието в този тип романи се развива по време на големи промени, т.е. Руско-японската война (1905 г.), Първата световна война (1914-'18 г.), Гражданска война (неизбежно следствие от една война), създаването на колхозни обединения (идеята за откъс от личното в името на общото благо), Втората световна война (1939-'45 г.) и прочие. Това често пъти се дължи на необходимостта да се покаже проявата на волята в социалистическия труженик и неговото израстване в заобикалящия го разпадащ се материален свят. 

    Хубавото на социалистическия реализъм е именно това, че обикновено става въпрос за период от историята на човечеството, в който се наблюдават огромни промени - масови преселвания, изпитания и неволи. Да, главният герой е силен, но това не означава, че не изпитва своите съмнения. Дори в характера на най-убедените партийни членове може да се проследи хода на чисто човешкото съмнение.

    Това, което мен ме привлича към този тип романи, е сложността на образите. Зад всеки персонаж има история и причини и никой не е само добър или само лош. Има диаметрални различия в гледните точки на различните герои, има дискусия и дори под знака на принудата от системата, се проявява едно малко пространство на избора.


    ХОДЕНЕ ПО МЪКИТЕ - АЛЕКСЕЙ ТОЛСТОЙ


    Аз обичам - и това е истина - помисли си той, - както и да постъпвам, щом е от любов - хубаво е.

    1914-1920 г.

    Време да се живее и време да се мре.

    Историята е разделена в три части - Сестри, Осемнайсета година и Навъсено утро и проследява съдбите на две сестри - Катя и Даша, които са в разцвета на своята младост. Катя посещава прием, където се запознава с младия и обещаващ Телегин. Между двамата пламва искра, която съвсем скоро избуява в пожар. Самата Катя е омъжена, но това не я спира да прояви буйната си страст и да изневери на съпруга си с Телегин. Разкъсвана от вина и противоречия, тя скоро признава на сестра си Даша и на своя близък познайник - поета Алексей Бессонов, своята афера. Сестра ѝ я убеждава да разкрие истината пред съпруга си. Така Катя е принудена от съпруга си Руската империя и да отиде в Париж. Но въпреки пречките, пътищата ѝ отново се преплитат с Телегин - нейната първа истинска любов. 

    От своя страна, Даша се връща у дома си, в Самара, където трябва да се грижи за баща си. Но скоро след пристигането си тя е принудена да бяга, поради избуването на Първата световна война. 

    Но дали съдбата е благосклонна и дали някога двете сестри ще се съберат отново някога, оставям на вас да разберете.


    РАЗОРАНАТА ЦЕЛИНА - МИХАЙЛ ШОЛОХОВ





    Отстрани погледнато, не беше голяма красавица. 

    Но аз не я гледах отстрани, а право в очите.



Изображение

     1929 г., Гремячий лог

    Безбрежната степ край тихия Дон. В село Гремячий лог бива изпратен работник от фабрика от Москва. Неговата задача е да организира ликвидирането на всяка частна собственост в областта и с иззетите поземлени имоти и обработваеми земи да създаде една колхозна организация. На пръв поглед това изглежда невъзможна задача - човек, който си няма и понятие от полска работа, чужденец за казаците, които векове наред са проливали кръвта си за земята, трябва да убеди земляците в правотата на каузата. 

    Една история за пътя на промяната - личната и тази в името на общността. 


    И САМ ВОИНЪТ Е ВОИН - ЮРИЙ ДОЛД-МИХАЙЛИК



    - Вие сте чудесна девойка, Моника, аз от все сърце желая животът ви да бъде така хубав, каквато сте вие самата. Но не бъдете много доверчива, особено към доброжелателите. Доверчивостта често лъже. Доброжелателството не е достатъчно доказателство за дружба. Нужни са дела. Съгласна ли сте с мене? 

    - Човек, който желае да стане приятел, винаги може да премине от думи към дела - тихо отговори Моника.


Изображение

    1939-'45 г.

    На професията разузнавач е трудно да се постави определен срок - струва ми се, че човек бива осакатен за цял живот, обречен да търси врага. Условно, действието на книгата се развива по време на Втората световна война и проследява живота на съветски разузнавач, изпратен да се внедри в хитлеристкото разузнаване. От Белорусия към Франция и Италия - като офицер за специални поръчения, бива принуден непрекъснато да е между врагове.

    Нима е възможно да запазиш човешкото в себе си до края?

Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел