Проблеми на читателя? Как ли пък не!

Здравейте!
Напоследък все по-често и по-често попадам на постове от типа: “Reader  Problems Tag”, ,,Проблемите на един читател“ и прочие. Аз  ви заявявам, че проблеми с четенето нямам. Затова и днес реших да публикувам този пост, за да видите и вие, а и аз самата, че светът на читателя не е проблем.




1. Списъкът с четивата и това как да избереш следващото...

Имам 3 списъка с книги. Повтарям- 3! Единият е за книги, които искам да прочета, вторият за книгите, които искам да купя, а третият е запълнен с книги, които може и да прочета. Но не позволявам и на списъците да ме ограничават. Отлагам, размествам, добавям, махам... В постоянно движение съм. А коя книга да е следваща преценявам по усещане най-вече. Това може би е невидимият ми 4-ти списък, в който неизменно има най-много 3 четива.


2. Проблемната книга е пречка?!

Заявявам твърдо, че не е. Проблемната книга само учи към какво да не посягам. Имала съм няколко ,,проблемни“, които определено са ме изкарвали от равновесие. Чела съм ги на инат, за да видя какво именно да избягвам в четивата.

Дори от отрицателното човек може да извади нещо положително.


3. Предизвикателствата в Goodreads

Аз използвам тази мрежа за комуникация. Да, имам отбелязани еди-колко-си четива, но не се напъвам да чета. 

НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЧЕТЕ НАСИЛА! 

Смятам, че предизвикателствата от този тип са за състезателните натури, за тези, които се стремят да се надскачат във всяко нещо. Аз си знам възможностите и не допускам  нивото, което съм си определила да ме определя. Чета за удоволствие, не за признание.


4. Кориците...

Клишето ,,Не съди книгата по корицата“, колкото и да е изтъркано влиза в пълна сила. Чета всичко. По-скоро имената ме привличат, не кориците.


5. Различието в групата и как не пасва в картината- проблем?

Не виждам нещо нередно в различието. Дори напротив. Понякога самата аз търся конфронтации от този книжен тип, защото ги смятам за развиващи. Именно, когато мнението не  пасва, човек се замисля за цялата картина. Или поне аз го правя.


6. Книгата за мен е...

Портал. Врата. Прозорец. Начин. Книгата за мен е уникален предмет с особено висока стойност. Не само като вид, а като идея. Чрез нея човека опознава себе си, вижда света и достига дълбочини,  които дори не би посмял да си потърси. Открива себе си. Аз откривам себе си чрез и в книгите.



Аз смятам, че истинският читател няма проблем със своето занимание. Щом истински обичаш нещо, то ти трябва да си готов да възприемеш спънките като развиващи, а не като проблемни. Надявам се моят опит да пиша да ви е харесал. До скоро!

Коментари

  1. Разнообразила си тага, до колкото виждам. :D Много ми допада, а на #6 си отговорила страхотно, обяснила си го много добре! Много ми е интересно да чета твоите тагове, които ги разнообразяваш! ^^

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както винаги. Аз почти винаги разтеглям границите. Мисълта, че това, което пиша е интересно искрено ме радва! ^^

      Изтриване
  2. Абсолютно подкрепям мнението ти по въпроса, но не мисля, че някой е направил тага, за да се оплаква или да споделя ПРОБЛЕМИТЕ си като читател, а просто да сподели с другите кои са нещата, с които се сблъсква, когато "чете"(имам впредвид когато си купува, чете книги или говорим за корицата). Все пак при всяко едно занимание или хоби нещата не винаги са перфектни, винаги има неща които се харесват на едни и не на други. Точно затова е направен според мен този таг. Но разбира се съм съгласна със всичко казано от теб под всеки един въпрос. Определено ми беше интересно, а и забавно да прочета мнението ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък приемам мнението Ви и се радвам, че сте прочели моето, а доколкото съдя- частично разбрали. Знам, че тагът не е направен с цел оплаквания и прочие, но... Толкова десетки пъти се повтори, че на мен лично ми омръзна.
      Благодаря за отделеното време! :)

      Изтриване
  3. Публикациите ти стават все по-удивителни и по-удивителни, ако е възможно изобщо! Поздравления, че гордо заставаш зад мислите и думите си! Именно това трябва да пише всеки bookblogger! Справила си страхотно, както със създаването на нещо различно и същевременно истинско, но и с излагането на своята собствена позиция! Отново имаш моите поздравления! А сега те оставям с пожелания за лека и книжна вечер :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел