Ревю: ,,Ново начало" от Кристен Ашли




,,Никога не е късно да намериш щастието, без значение какво ти е поднесъл животът...“


Амелия е американска наследница, която някога е имала съвършен живот - съпруг, когото обича, две красиви деца и всичко, което би могла да поиска. Ала всичко това рухва, когато мъжът ѝ захвърля шестнайсетгодишния им брак и се жени за много по-млада жена. Болката от предателството я съсипва и с поведението си тя изгубва уважението на децата си, което е най-големият удар за нея.
   Когато бившият ѝ съпруг се мести заедно със сина и дъщеря им в другия край на страната, в малкото градче Магдалийн, Амелия решава, че е време да се вземе в ръце и осъзнава, че това е последният ѝ шанс да открие себе си и отново да спечели сърцата на децата си. Тя събира багажа си и ги последва, твърдо решена да стори всичко по силите си, за да оправи отношенията си с тях.
   Онова, което не е предвидила, е срещата с очарователния ѝ съсед пожарникар, Мики Донован. Въпреки че неговата история е съвсем различна от нейната, тя е също толкова болезнена. И двамата са извървели труден път, макар да идват от напълно различни светове. Благодарение на наследството си, Амелия е страшно богата, а Мики работи на три места, поради което не му остава дори миг свободно време. Амелия не я е грижа, ала Мики се притеснява, че няма да се впише в нейния свят. Но дали чувствата им са достатъчно силни, за да открият щастието един с друг?

↓↓↓


Благодарение на късмета си имах възможността да се запозная с ,,Ново начало“- книга, която доста се различава от моите обичайни предпочитания. Определено това се оказа първият ми досег до подобна творба (въпреки че съм чела и други любовни романи).
,,Ново начало“ е книга, която представя опитите на жена, на майка на две деца, на една не особено удобна възраст от 47 години да преоткрие себе си и своята същност. Притискана през целият си живот да се съобразява с родителите си и техните представи за живота, да усторойва нещата, така както трябва, а не така както иска, Амелия (главната героиня) се оказва без здрава основа, когато съпругът ѝ я напуска заради друга. Следва пълна разруха и загуба на контрол, докато Амелия почти изцяло не губи децата си. Осъзнавайки това, тя решава да преоткрие истинското си АЗ  и да започне начисто... Именно с това осъзнаване започва и историята в романа. Търсенето на Амелия е съпътсвано с редица размисли и една непреодолима страст, разрастваща се до любов към съседът Майкъл (Мики Донован), който също като Амелия изпитва трудности, макар и от друг порядък. И така... Амелия започва борба, в която трябва или да намери своето място или напълно да изчезне като личност...
,,Ново начало“ е книга, която представя много и различни архиетипни ситуации. Трудностите, през които преминават героите, желанието за промяна и опитите на главната героиня да създаде свой дом, да открие щастие в живота си и всички перипетии, през които преминава са забележителни. Книгата ми показа, истина, която всеки един знае и тя е, че никога не е късно да се вземеш в ръце, да поискаш прошка и да простиш. И е така...

,,- Вчера никак не ти беше лесно. Ала ти издържа. Прояви смелост да се извиниш. Това беше нещо голямо. Беше оценено. Аз го оцених. Моето момиче го оцени. А когато човек се извини, не ти остава нищо друго, освен да оставиш станалото зад гърба си. Задържиш ли в себе си лоши чувства, ти ставаш лошият. Всичко свърши, миличка. Ако и в училище е така, значи, лошото наистина е зад нас. Да го оставим зад себе си." 

И все пак някои неща в историята ме смутиха. Героите са добре изградени, но не бих казала, че са пълнокръвни. Никакви особени трудности няма пред тях. Единствено тези, които самите те си въобразяват. Може би и това по някакъв начин е поучително, но докато четях книгата, аз чувствах тежестта от липсата на другата страна. Под ,,другата страна“ имам предвид бедната. В социално отношение всеки от героите е наследник на нещо. Всеки притежава милиони долари, които му осигуряват охолен живот. Всеки има всичко. Единствено Майкъл Донован се различаваше със свои стремежи и все пак- и той беше наследник на купища пари. Това остави горчиво усещане в мен по време на прочита, а дори и сега, когато пиша за това.
Другото, което ме смути бяха някои от описанията. Докато четях имах чувството, че съм отворила ,,50 нюанса сиво“. Само дето корицата бе по-невинна. Някои описания предизвикваха смущение в мен, други-смях, трети-желанието просто да прочета книгата по-бързо.
Нека не забравям и едно от най-дразнещите неща- ПРЕВОДЪТ. Ужасен, отвратителен превод, който на моменти ме изкарваше извън кожата ми. Особено дразнещо беше, че едни и същи думи се повтаряха на всяка страница. Думи като: ,,задник“, ,,окей“, ,,бейби“ и т.н., просто ме ужасяват. Преводът за мен беше нещо изключително дразнещо, с което се борех през цялото време.
И въпреки че имаше доста неща, които ме изнервяха, цялата история ме носеше на повърхността на нещо, което не мога да обясня. Като изключим трудностите ми с превода, книгата бе особено лесна за четене, историята беше удобна и приятна. С всяка една глава в Амелия проличаваше промяна и сила, които ме впечатляваха. Със свои сили и с помощта на любимите си хора в крайна сметка Амелия успя да добие това, което всеки един от нас търси.

Любов. Щастие. Разбиране.
ЖИВОТ


,,Ново начало" е четиво, което представя на читателя един друг свят. Свят, в който парите не са проблем, а хората. Свят, в който една жена успява да пребори онези, които я правят такава, каквато не е и открива себе си. Това е една история, представяща силата на човешкия дух и копнежа на душата за щастие.

Коментари

  1. Много ми хареса ревюто ти! Продължавай да пишеш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искрено ти благодаря за подкрепата! Наистина означава много за мен. :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел