събота, 20 януари 2018 г.

Ревю: ,,Купата на небесата"- Грегъри Бенфорд & Лари Нивън


Добре дошли в блога ми, четящи!
Днес съм решила да ви представя една (незнайно защо) не особено известна книга. От заглавието можете да видите, че тази книга носи заглавието ,,Купата на небесата", а ако ме четете по-отдавна, то със сигурност знаете, че първият ми опит в жанра фантастика бе 
,,Свят извън времето" от Лари Нивън
 Е, нека сега ви представя ,,Купата на небесата"- история, от която не останах никак разочарована...


За висините, до които стига Човека

На преден план е човекът и благосъстоянието на цялото човешко общество. Винаги трябва да мислим за утре, а днес е само стъпка към него...
,,Въпросът опираше до ограниченията на Народа, до неговото превъзходство-и дори до свободата му."
Човешка експедиция е изпратена към отдалечена звездна система. Целта- да направят обитаема поредната планета, която има потенциал. Цената-никога да не се върнеш към своята родна планета.
,,Себепознанието обикновено носи лоши вести."
Векове след изпращането на човешката експедиция сред открития космос, където властва други времеви пространства и представи, разумът се натъква на една умопомрачителна гледка:  огромна конструкция, прилична на Купа, обгръщаща звезда, движеща се в същата посока. Самата конструкция разполага с необятно по-голяма обитаема площ от Земята, както и от всичко познато до сега.
Част от екипа на звездолета, изстрелян в Космоса бива събуден от хиберционния си сън по необходимост. А решението е едно-Купата трябва да бъде проучена... 
,,Защото са уплашени. Всички сме уплашени.  Понякога това се изразява в гняв."

⤺⤻
Мнението ми за Непознатия свят в небесата

Мога вече съвсем откровено да заявя, че това е първата книга в този жанр, която наистина ми хареса. Целият замисъл и самата идея за подобна история продължават да ми се виждат особено епични. И докато при самостоятелния роман на Нивън нещата ми се виждаха мудни, то тук няма как да отрека, че личи майсторство. ,,Две глави мислят по-добре от една." в случая е напълно валидна мисъл. Защо?
Първо. Изглежда аз самата свикнах с мисълта, че динамичното действие изисква жертви. Героите и тук не бяха разгърнати особено много. Второстепенните, повечето от тях, бяха просто части от грамадния замисъл. Истината е, че това не е толкова лошо в случая. Като цяло в книгата са представени основно три човешки образа: Редуинг (капитан на звездолета, с който пътува екипажа), Клиф (водач на първи наземен екип) и Бет (,,водач" на втори полеви екип). В тази книга е простено, тъй като авторите са успели да вкарат елемента на извънземното. Извънземните-разумни са описани по един особено близък начин и въпреки основните различия, в по-голямата си част те са познати. И интересни.
Второ. Действието след Събуждането на екипажа е наситено с емоции и динамичност. Самото време на екипажа е ограничено, което само засилва желанието на четящия да се вземат още по-бързо решенията.
Единственото, което може би не харесах съвсем бе повторението. Да, може би е оправдано, но на моменти ми дойде пренасищащо. Повторенията бяха свързани с опасността, която дебнеше екипа на Купата, както и размерите ѝ. Непознатото е трудно за описване, но все пак не иска чак толкова описване.
Може би краят на историята бе това, което истински ме грабна.  Остави ме с желанието да прочета още една глава, което само по себе си трябва да е показателно. Не само. Краят ме помете и същевременно ме накара да се чудя ,,И сега какво?".Няма как да не спомена и прекрасното оформление на книгата. Цялата история е разделена на пролог и други 9 части, които не съдържат в себе си повече от 10 глави. Всяка от частите е озаглавена. Самото заглавие носи смислите на частта. Не само, но и някои от невероятните цитати, които са поставени като мото просто ме шашнаха. Самите глави не са обемни, което позволява размисъл. А повярвайте, има над какво да се размисля. ,,Купата на небесата" е едно епично приключение за един нов, но познат свят. За хора изправени пред избор. И една въпросителна. 
Препоръчвам!

С искрени благодарности на издателска къща Бард за предоставената възможност.

2 коментара:

  1. Фантастично ревю! Определено успя да ме заинтригуваш. По принцип не съм от любителите на жанра, но кой знае.. може би е време да опитам отново! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,! Искрено се надявам книгата да ти хареса! Не е тайна, че и аз не съм от най-върлите фенове на жанра, но от време на време давам шанс. За разнообразие. :)

      Изтриване

Частично замъгляване...

ИЗОБРАЖЕНИЕ  Здравейте, четящи! В скоро време няма изгледи да споделя с вас мнението си относно книгата, която чета в момента. Ак...