Една вечна история, твърде ужасна, за да е действителна. За Полета и Вечната Система.


Изкуство
Разнообразна гама от човешки дейности за създаване на визуални, слухови или изпълнителни произведения на изкуството, изразяващи въображаемите и техническите умения на автора, предназначени да бъдат оценени заради тяхната красота и емоционален заряд.

Много е трудно да се пише за нещо, което не само е достигнало до самия теб, но и те е разтърсило из основи, накарало те е да преосмислиш света си, гледната си точка. За повечето книги (понеже в блога наблягам на книгите) говоря с чувство на радост, щастие, обърканост и всеки път споменавам трудността, с която пиша. Но нима някой може да твърди, че изкуството  не цели именно да размести нашите тъй добре смазани от ежедневието чаркове? Когато излезем от обичайното и се сблъскаме с истинното...е трудно, понякога ужасяващо да споделим мислите си с околните и това е факт. 
Но ето, че днес аз отново сядам да пиша. И този път сядам да пиша освен с радост и доза обърканост, и с желание и някой друг да се докосне до онова, до което аз успях да се докосна. Да, днес съм решила да ви говоря именно за един ,,Полет над кукувиче гнездо", но не само в една негова форма, а в четири от най-невероятните форми на изкуството-литература, кино, театър, изобразително изкуство.

↜↝
,,Полет над кукувиче гнездо" - Кен Киси
(за романа)
Действието в романа се развива в психиатрична клиника, където властва строгата, дори деспотична старша сестра мис Рачид. Тя успява да държи под своя строго определен контрол не само болните, но лекарите и целия персонал на клиниката. Така е било
Именно в такава среда се появява Рандъл Патрик Макмърфи, мошеник, толкова различен от определеното от Системата за ,,нормално"... И все пак толкова щастлив. Някак си именно този индивид е успял да се измъкне от лапите на Масата хора, да живее по свой начин... Разбирайки какво се случва в отделението, комарджията Макмърфи започва своята игра на нерви със Системата, със Старшата, с целия свят. Но постепенно играта срещу Системата за Мак започва се превръща в битка на живот и смърт. 
Може ли Човекът да победи Системата?  

,,Приятели, прекалено бурно протестирате, за да сте искрени в протеста си."

За романа мога да кажа, че представлява една  обстойна картина на човешкото общество и човешкото.Чела съм 2 пъти тези 328 страници. Кен Киси е успял да покаже цялата нелепа жестокост на една прогнила, но странно, все още работеща обществена Система, която не приема различните. Системата, такава каквато е представена в романа на американския автор Кен Киси,  не изпитва нужда от различните, ,,неприспособимите към състоянието на зайци" и именно затова ги определя за негодни, ,,луди". Самите ,,луди" са смачкани от живота хора, хора, които просто изпитват страх от живота извън режима на Системата, олицетворена в лицето на Рачид, която изпитва потребност просто да ги напъха в тухлената стена, която е нашето общество. 

,,...Но ти искаш причините за причините, а тях не съм в състояние да ти дам. Или поне що се отнася до другите. Колкото до мене? Вина. Срам. Страх. Чувство за малоценност. Още в ранната си възраст открих, че съм — меко казано, различен. Тази дума е по-правилна, по-обща от другата Аз си позволявах някои деяния, които нашето общество счита за срамни. И се разболях. Но не заради деянията, о не, а заради усещането, че огромният безпощаден показалец на обществото е насочен към мен и милионите скандират гръмогласно: „Срамота! Срамота! Срамота!“ Ето така действа обществото спрямо онзи, който е различен."

,,Полет над кукувиче гнездо"... Това е една вечна картина на масивната Система, на Човека и Душата. Масата определя хода на събитията, определя хората, определя съществуването. Човекът е просто част, трябва да бъде част от модела, от ,,нормалното". А ако ли не...

,,Полет над кукувиче гнездо"
1975 година
(филм по едноименния роман на Кен Киси)
„Полет над кукувичето гнездо“ (One Flew Over the Cuckoo's Nest) е американски филм от 1975 г. на режисьора Милош Форман с участието на Джак Никълсън (Р. П. Макмърфи) и Луис Флечър  (мис Рачид- Старшата) в главните роли.
Сценарият е адаптация по едноименния роман на Кен Киси от 1962 г. Филмът е големият победител на 48-ата церемония по връчване на наградите Оскар, където е номиниран за отличието в 9 категории, печелейки 5 статуетки, всички от тях в петте основни категории


Рядко един четящ може да се натъкне на наистина добра, прекрасна, превъзходна екранизация по книга. В случая аз имах щастието да гледам филма след прочита на книгата (отново 2 пъти) и мога да кажа, че това е наистина превъзходна екранизация, може би най-добрата, която съм гледала по книга някога. За 2 часа и 13 минути този шедьовър представя романа в по-голямата му част. Актьорите изпълняват ролите си съвършено, особено Джак Никълсън, който е в ролята на Макмърфи. Аз лично смятам, че ролята на Р. П. Макмърфи, заедно с ролята на Хамлет (може да ви звучи смешно, но...) е една от най-трудните за изиграване. Самият персонаж е толкова... ГОЛЯМ, че понякога наистина е трудно дори съзнанието на четящия да го обхване.

Определено препоръчвам и екранизацията. Доближава се в огромна степен до книгата. И все пак... ПРОЧЕТЕТЕ ПЪРВО КНИГАТА!

⤥⤦

,,Полет над кукувиче гнездо"
(Театрално представление на 18.04.2018г. от 19ч., проведено в Общински драматичен театър ,,Невена Коканова" град Дупница)

Постановка на Драматичен театър 
,,Гео Милев Стара Загора

Вчера имах невероятната възможност да гледам представление по великолепната история, за която досега толкова много изписах. Режисьорът на представлението е Стефан Спасов, а в главните роли играят Станимир Гъмов и Диана Найденова. Разбира се, не са никак за подценяване и останалите участващи, затова и реших да ви споделя текста на снимката.
Представлението определено беше добро. Не бих казала, че е най-доброто, което може да се направи по историята, но определено беше на ниво. Имаше доста добавени и премахнати сцени, както и много интересни и различни реплики. Определено представлението беше направено със стил. Ефектите и цялата идея за представянето на мислите на един определен персонаж, от чието лице в книгата е представена историята - Вождът Бромбдън, беше добре оформена. Самото представление успя да предизвика смях в залата, а и страх у мои приятели, които не бяха запознати с историята, което само по себе си говори много. 
Харесах цялостното изпълнение от страна на актьорите. Станимир Гъмов успя да изиграе невероятно ролята на Макмърфи. По прекрасен начин представи силния дух на любим персонаж, което говори добре за актьора. Останах приятно изненадана и от изпълнението на актьорите: Христофор Недков (Хардинг), Цветомир Черкезов (Били Бибит, особено трудна роля) и Стефан Борисов, който блестящо изпълни ролята на Мартини, стига да не се лъжа, и чиято роля успя да предизвика особено бурни овации и от моя страна. 

Представлението беше наистина превъзходно. 

↻↺

,,Полет над кукувиче гнездо"
(В изобразително изкуство)
Изображение: 1, 2, 3 .


На мнение съм, че всеки обичащ изкуството човек трябва да има възможността един път в живота си да му се наслади в тези прекрасни му четири форми- литература, кино, театър и изобразително изкуство. Искрено пожелавам на всички ви такава наслада- да харесате и четирите представяния на любима история.

Благодаря ви искрено за вниманието, търпението и това, че четете!

Коментари

  1. Идеята ти да се разгледат различни видове изкуство и как представят една и съща история е страхотно, както и представянето ти на нея. Гледала съм единствено постановка по ,,Полет над кукувиче гнездо" в Народния театър и не разбрах почти нищо, така че си права, че първо трябва да се чете книгата, по-лесно се смила. Прекрасно ревю още веднъж, прииска ми се да я прочета!

    ОтговорИзтриване
  2. В много малко случаи човек може да се позволи първо дадена екранизация преди самата книга. Често пъти е разочароващо след това. А що се отнася до театъра... Той е превъзходен начин да възбуди любопитство. Но що се отнася специално до ,,Полет над кукувиче гнездо"... На мнение съм, че тук книгата трябва да е първа. Самият Кен Киси е изградил нещо особено масивно, което не може да бъде представено изцяло на сцена. Но определено съм на мнение, че щом представление по книгата е оставило спомен у теб, то трябва непременно да се запознаеш със съдържанието на самата книга!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел