Скандинавски приказки

издание Скандинавски приказки

издателство Изток-Запад

    Преди около година имах щастието да попадна на една книга от тази поредица с приказки от цял свят. Взех си сборника Китайски приказки. Трябва да призная, че преживяването беше ново и вълнуващо за мен, тъй като като цяло започнах да чета по-скоро детско-юношеска литераатура и този етап от от развитието ми като читател  - детската литература - липсва. Хубаво е, че на българския книжен пазар се появяват такива сборници с приказки от цял свят. Единственото лошо е, струва ми се, че ни трябват още такива сборници с приказки на пазара.

    Днес съвсем накратко ще ви представя сборник от серията. Попаднах на Скандинавски приказки в Storytel и веднага се възползвах. Един от минусите на аудиокнигите е, че човек губи от удоволствието да види някои от катините, които са налични в книжното тяло. Положителното обаче е, че прочитът е изключително пъстър откъм емоционален заряд и държи вниманието на слушателя през цялото време. 

    Сборникът се състои от общо 17 приказки от Дания, Швеция, Норвегия, Финландия и Исландия, които не са познати на българския читател. Преводът на Венера Атанасова е от английски език и е добър. Но моето изнежено ухо на скандинавист леко се дразнеше по отношение на една част от предадените имена на някои от героите, която не отговарят на установените принципи за предаване на имената от ареала.  

    Има някои доста забавни приказки в сборника като да речем норвежката приказка ,,Свадливите жени и глупавите им мъже", датската приказка ,,Добрите съседи" и шведската ,,Бьорн Ловеца", които показват страни от мисленето на скандинавците, които иначе трудно биха могли да се уловят извън народните предания и истории. Често пъти приказките са изпънени с особения хумор на Севера, което ги прави особено увлекателни.

    Винаги е хубаво да се четат приказки. Затова и насърчавам да грабвате сборниците с приказки, които ви попадат. Особено от Скандинавия. Все още такива издания са рядкост по нашите ширини, което леко ме натъжава. И все пак, постепенно навлизат подобни издания. А пък винаги е хубаво, когато имаме възможност да се доближим малко до Северната душа. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел