The Characters Book Tag #2


"A Song of Ice and Fire"


Привет, четящи!

В предишната си публикация споменах, че тъй като се оказа, че се възхищавам особено много на мъжките персонажи в книгите, ще направя отделна публикация и за женските такива. За да не се отклонявам от идеята ще се придържам към първоначалната схема. Въпросите ще бъдат съобразени. 

➴➴➴

Коя е най-добрата kick-ass героиня?


Героинята е Елиз дьо ла Сер от поредицата ,,Орденът на асасините“, книга 7 - ,,Единство“.
Елиз е борбена и изключително силна личност. Тя не се поддава на натиск, а сякаш без сама да осъзнава, се плъзга между капките. Елиз е невероятен персонаж, който неизменно остава в съзнанието с хумора и острите забележки, но и с това, че никак не обича да я контролират.


(разказът в книгата се води от 1 л.ед.ч.)



,,Прегърбена и с кисело изражение, тя (игуменката) беше известна с жестокостта си. Обикаляше коридорите с пръчка върху дланите, сякаш я поднася на банкет. В кабинета я оставяше върху писалището. Наричахме наказанията ,,твой ред“ и моят ред не закъсня, защото тя ненавиждаше невинните ми лудории, мразеше шегите ми и наричаше смеха ми ,,самодоволна усмивка“ . Пръчката, казваше тя, ще изтрие самодоволната усмивка от лицето ми.
Игуменката имаше право. Пръчката изтриваше усмивката ми. За известно време.“
- ,,Орденът на асасините. Единство“



2. Коя е героинята, която харесваш най-малко?





Естер (Ла Торпий- Торпедо) от ,,Величие и падение на куртизанките“. Любовта ѝ стига до безкрайна глупост, а Балзак е построил образа по особено отвратителен начин. Докато четях, имах чувството, че Естер преиграва твърде много, а думите ѝ бяха образец на баналността. Е, когато героинята плачеше и аз плачех. Нямаше начин. Само като си помислех как съм си дала парите за книгата и сълзите сами се появяваха.



,,— Продължавайте, отче — помоли момичето с екзалтираността на светица, — всичко ще ми бъде приятно и леко: да вървя с обувки от нажежено желязо и да се усмихвам, да се стегна с железен корсет с шипове и да запазя грациозността на танцьорка, да ям хляб с пепел, да пия пелин!
Тя падна на колене, целуна обувките на духовника, заплака и ги намокри със сълзите си, прегърна краката му и се притисна към тях, като шепнеше нещо несвързано и плачеше в същото време от радост. Възхитително красивите й руси коси се разпуснаха и се разпиляха като килим пред нозете на небесния пратеник, застанал мрачен и суров пред нея, когато тя се изправи.“
-,,Величие и падение на куртизанките“



3. Ако можехте да излезете на среща с героиня от книга, коя щеше да бъде тя и защо?


Това определено ще е мадам Форестие от ,,Бел Ами“. Смятам, че бих могла да науча много от нея. Тя е особено интелигентна и прозорлива жена. Жена с твърд характер и безкомпромисна в много отношения. Определено бих научила особено много, ако имах възможността да се срещна лично с нея.


,,-Мой скъпи приятелю, за мен влюбеният се заличава от списъка на живите хора. Той оглупява, става идиот, а и нещо повече — той става опасен. С мъже, които са влюбени в мен или се преструват, че са такива, аз прекъсвам приятелските връзки — първо, защото са смешни, и второ, те са опасни като бесните кучета. Затова докато мине тази тяхна болест, аз ги държа далеч от себе си. За вас любовта е нещо като насищане, а за мен тя е средство, средство за сближение на душите, което мъжете не признават. Вие я разбирате в буквален, а аз в преносен смисъл.“
-,,Бел Ами“



4. Ако можехте да промените героиня от книга, коя щеше да бъде тя и по какъв начин?


Моля да ме извините, но отговорът ми си остава същият. Можете да прочетете ТУК .



5. Коя героиня е направила много грешни избори, които не са допринесли по никакъв начин за книгата?

Мадам Марел от ,,Бел Ами". В действията ѝ има едно неописуемо повторение, все едно се въртят в кръг с Жорж Дю Роа (който между друго е използвач). Тя дава, Жорж взема. Марел разбира. Марел се сърди. Марел се връща при Жорж. Пак се връщаме към началото. Безкрайно досадно е. А героинята на мен поне не ми донесе абсолютно нищо, освен раздразнение и хиляди мъртви нервни клетки.


6. Коя героиня е била най - добрият злодей, която обичате да мразите?


И тук идва времето да спомена Церсей Ланистър от поредицата ,,Песен за огън и лед“. Самата Церсей не е лоша, аз лично не я виждам като злодей. Просто в опита си да предпази децата си, тя прави неща, които стигат до особена жестокост. Почти успява да затрие Седемте кралства и цял Вестерос. Навсякъде вижда заговори, преврати, желаещи да вземат властта ѝ и тази на децата ѝ. Може би именно това я води до крайност.


7. Любима второстепенна героиня с голямо сърце.

Лариса Фьодоровна, героиня от ,,Доктор Живаго“. Влюбена в двама мъже, изстрадала неописуемо от жестокия свят, Лариса стои винаги силна. Тя има огромно сърце и винаги помага на околните. Времето, в което се развива самото действие в романа (1905-’32-34), в Русия, е особено размирно. Световна война, преврати, въстания и във всичко това-героите.А Лара определено има огромно сърце.


„Защо ми е писано — каза си Лара — всичко да виждам и за всичко да ме боли?“
-,,Доктор Живаго“



8. Коя героиня мислите за най - силна?

Три са. Затова и моля да ме извините, но определено трябва да разчленя отговора си на три части и да ви представя три героини.


Луза Кларк от ,,Аз преди теб“. Няма да казвам много. Само, че се възхищавам на нейното желание и на нея самата. Огромна сила и много чувства проличават в нейния образ. Искрено се възхищавам на това, че Лу има силата да отиде при Уилям и да уважи желанието му. Друго... Не мога да кажа. Винаги сърцето ми се свива, когато говоря за историята.


,,Бузите ми пламнаха. Гледах как маневрира в коридор и чух гласа си, преди да успея да се спра:
-Няма нужда да се държиш като задник.
Думите проехтяха в тишината. Инвалидната количка спря. След дълга пауза той я обърна бавно, за да може да ме гледа, с ръка върху малката ръчка.
-Моля?
Погледнах го право в очите, сърцето ми биеше до пръсване.
-Държа се идиотски с приятелите си. Чудесно. Вероятно си го заслужават. Но аз съм тук всеки ден, ден след ден, и се старая да си върша работата. И ще съм ти благодарна, ако не превръщаш живота ми в кошмар, както правиш с останалите.
Уил се вторачи в мен. След миг мълчание заговори отново:
-Ами ако ти кажа, че не те искам тук?
-Ти не си ми работодател. Нае ме майка ти. Докато тя не каже, че не ме иска повече тук, оставам. И не защото много ме е грижа за теб или харесвам тая глупава работа, или искам да променя живота ти по един или друг начин, а защото парите ми трябват. Разбра ли? Имам нужда от тия пари.
Изражението на Уил Трейнър не се бе променило кой знае колко, но ми се стори, че съзрях изумление - сякаш не беше свикнал някой да му противоречи.“

- ,,Аз преди теб"





Фейра от книгите ,,Двор от рози и бодли“ и ,,Двор от мъгла и ярост“. Няма как да не се възхитя на силата ѝ, на волята ѝ и на бекрайното упорство, които непрестанно демонстрира.







 ,,– Обичам те – казах аз. – Без значение какво казва тя, без значение, че е само малкото ми глупаво, човешко сърце. Дори когато горят тялото ми, пак ще те обичам."
-,,Двор от рози и бодли"- Сара Дж. Маас






Бриен Тартска от поредицата ,,Песен за огън и лед“. Тя е любимият ми персонаж от поредицата. Неприета, заради вида си... но силна. Неизмеримо силна героиня. Бриен извоюва мястото си в мъжки свят. Нейната честност, чувството ѝ за дълг и преданост, са неописуеми. Определено човек трябва да прочете поредицата, за да ме разбере.




,,Бриен не беше очаквала топло посрещане. Подготвена беше за студенина, за подигравки, за враждебност. Тази гозба я беше яла и преди. Не презрението на мнозината я бе объркало и я направи ранима, а добротата на малцината."
- „Песен за огън и лед. Пир за врани“



9. Любима главна героиня?

Ами сега?! Каквото и да кажа ще е лъжа. Истината е, че колкото и да мисля... нямам любима главна героиня. Просто нямам. Симпатизирам на много, но не са се превърнали в любими.





Все пак ще споделя, че силно ме вълнува Денерис Таргариен от поредицата ,,Песен за огън и лед“. Тя наистина се бори за правата си, помага и не се предава. Преминава през много трудности, през огън и лед, и все  пак не се отказва. Определено уважавам героинята.





„Помни. За да идеш на север, трябва да тръгнеш на юг. За да стигнеш на запад, трябва да вървиш на изток. За да продължиш напред, трябва да поемеш назад, а за да докоснеш светлината, трябва да преминеш под сянката.“
- „Песен за огън и лед. Вихър от мечове“


Надявам се публикацията ми да ви е харесала.
Споделете коя е вашата любима героиня, от коя книга е и защо  именно нея сте почувствали близка?

Коментари

  1. Много ми хареса тагът за отделно женските персонажи!^^ Справила си се, както винаги чудесно!^^ Много харесах отговора ти, на №8 и факта, че си включила Фейра и също така напълно съм съгласна, за Луиза Кларк наистина борбен персонаж и вярата, която бликаше от нея просто няма как да не я обикнеш, и най-вече както ти спомена, да уважи желанието на Уил, много трогателен момент.
    За отговора на въпроса ти; Като се замисля има много героини, които ти допадат или им симпатизираш за това, че са жертвоготовни и смели, готови да се борят за да спасят света, но много малко героини ти стават любими именно, защото си ги почувствал някак истински и близки. Не мога да кажа само една, за сега само две ги чувствам близки и това са, Джудит от "Цялата истина в мен" и Лола от "Звезди за Лола", обикнах ги още от първите страници, бяха героини които превръщаха техни недостатъци в идеали, възхищавам им се за това, не се бояха да разкрият страха си и дори любовта си.
    Задала си страхотен въпрос който ме, накара да се замисля, хвана ме неподготвена, защото не съм срещала такъв преди и наистина беше интересно да премисля и да обоснова отговора си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти отново за милите думи, а отговорът, който си дала на въпроса ми е просто прекрасен. Пълен, цялостен, което неимоверно ме накара да се замисля дали пък не трябва да хвърля по едно око на тези книги. Искам да споделя, че съм много щастлива от това, че успявам да предизвикам човека, който чете писанията ми, да мисли. Определено това е важно за мен. Смятам, че във всяко нещо трябва да има мисъл, толкова колкото и сърце. Благодаря ти много за всичко! ^^

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел