The Characters Book Tag




Здравейте! Днес реших да ви представя таг, който ме тормози от няколко дни насам.  Бих искала да благодаря на виновника за това, а именно на Йорданка К . Предполагам знаеш колко много ме зарадва с това, което направи.  

Ще трябва да ви предупредя за нещо особено важно. За да ви представя поне малка част за някои от героите, за които говоря, аз ще споделя и доста цитати. Наистина, не за всички, но поне за някои от героите определено трябва да се прочете малко, за да се разбере.

➴➴➴

1. Кой е най-добрия kick-ass герой?



Тирион Ланистър от поредицата ,,Песен за огън и лед“. Той е толкова добър в това, че просто сърце не ми дава да не го призная. Честно казано дочетох поредицата именно заради Тирион. Той е хитър, безмерно интелигентен, нечестен, когато се налага и е специалист в това да дава на всеки, каквото му се полага. А телосложението му и средата, в която се намира, го принуждават да се отбранява безскрупулно. 



,,— Позволи ми да ти дам един съвет, копеле — каза Ланистър. — Никога не забравяй какво си, защото светът бездруго няма да го забрави. Превърни го в своя сила. Така то никога няма да бъде твоята слабост. Бронирай се с него и то никога няма да те нарани.“
- ,,Игра на тронове"


2. Кой е героят, когото харесваш най-малко?





Отговорът е кристално ясен за мен. Това определено е Пиер Безухов от ,,Война и мир“. Тук идва моментът, в който трябва да кажа, че героят не е лош, зъл, безскрупулен или омразен. По-скоро е безволев, слаб и крайно вбесяващ на моменти. Добротата му стига до крайност, която не проумявам и която бих определила като глупост. И все пак прозира част от света, което пък ме и кара да се замисля изцяло за него...




,,Но сега, през последните три седмици на похода, той разбра още една утешителна истина – той разбра, че в света няма нищо страшно. Той разбра, че както в света няма положение, в което човек да е щастлив и напълно свободен, също тъй няма положение, в което да е напълно нещастен  и несвободен.“
- ,,Война и мир"


3. Ако можехте да излезете на среща с герой от книга, кой щеше да бъде той и защо?

Тъй... Естествено биха били няколко десетки. Но тъй като не желая чак толкова да ви натоварвам ще си избера двама.





➵ Азриел от ,,Двор от мъгла и ярост“, един от любимите ми герои вече. Бих искала да разбера повече за него. Сенките и мълчанието му неотменно ме привличат. Ще ми се образът да беше разгърнат напълно в книгата, да беше представен  изцяло. Надявам се да имам възможността да го видя в цялата му светлина в последната книга.






➵ Ще спомена герой, който истински заинтригува съзнанието ми и го плени. Това е Уилям Трейнър (Уил) от книгата ,,Аз преди теб“. Да, ,,сълзливата история“, както я определят някои. Много бих искала да имам шанса да поговоря с него. Бих желала да разбера повече за неговия свят преди и след... 


4. Ако можехте да промените герой от книга, кой щеше да бъде той и по какъв начин?

Не бих променила никого. Не само, защото дори ,,незначителният“ герой играе ролята си в събитията, но и защото именно героите, които не съм харесала са допринесли за онова, което мисля.


5. Кой герой е направил много грешни избори, които не са допринесли по никакъв начин за книгата?



Тук вече ще намеся реално съществувала историческа личност, а именно- Хуан Борджия, споменат в романа ,,Фамилията“ от Марио Пузо. Не че нещо, но героят освен да заболява от опасни венерически болести и да не израства, друго не прави. 







6. Кой герой е бил най - добрият злодей, когото обичате да мразите?

За мен е особено трудно е да отговоря на този въпрос. Аз обичам да чета класически романи, което навежда на мисълта за цялостни образи. Какво искам да кажа под ,,цялостен образ“? Ами искам да кажа, че героят преплита в себе си  всичко и нищо. Доброто и Злото. Ин и Ян. В класическите романи героите са почти винаги пълнокръвни, което значи човешки.

Това беше необходимото предисловие. След дълго мислене ще посоча Жак Колен (Тромп Ла Мор-Измамил смъртта) от ,,Величие и падение на куртизанките". Този образ преплита в себе си всичко човешко и нечовешко. Аз лично смятам, че в повечето случай злото взема връх.






7. Любим второстепенен герой с голямо сърце.


Лорен от ,,Рицарят на Мезон- Руж“. Още с първите си стъпки в света на книгите (5-ти клас), аз имах невероятният сблъсък с този герой. И до днес помня закачливите му коментари, невероятните стихове и безграничния хумор, които неизменно съпътстваха неговите коментари. Дори сега, когато си спомням за него, нещо ме кара да се усмихвам. Определено спечели сърцето ми за цял живот. 



,,— Знам, знам! Но има друга заповед, която отменя заповедта на комуната.
— Каква заповед?
— Ето чуй:

Сред Пинд и Парнас
заповед има една: любовната страст,
Хубостта, Младостта, Прелестта
могат във всеки час на деня да радват очите ни
без билет отличителен.

Поетичният капрал се усмихна.
— А? Какво ще кажеш за тази заповед, гражданино? Нали е превъзходна?"




8. Коя е любимата ти двойка от книга?

Смятам, че сега ще изненадам всички ви с отговора си. Не, не са Фейра и Тамлин, нито Фейра и Рисанд, нито никоя от онези, които си представихте. НЕ! Затова спрете и прочетете...


Тук ще посоча Хенрих и Моника от ,,И сам воинът е воин“. Те неизменно и завинаги ще останат в моето съзнание. Чрез тяхната връзка аз прозрях красотата на тази емоция. Прекрасното чувство за другия, неизменния копнеж по другия. Не, не говоря за плътското. В книгата не е показано нищо от плътското, което сме свикнали да виждаме. Говоря за връзка на особено високо ниво. Определено ми беше интересно да проследя развитието ѝ, но за жалост краят не беше онова, за което копнеех.

,,- Вие сте чудесна девойка, Моника, аз от все сърце желая животът Ви да бъде така хубав, каквато сте Вие самата. Но не бъдете много доверчива, особено към доброжелателите. Доверчивостта често лъже. Доброжелателството не е достатъчно доказателство за дружба. Нужни са дела. Съгласна ли сте с мене?
- Човек, който желае да стане приятел, винаги може да премине от думи към дела-тихо отговори Моника."
-,,И сам воинът е воин"


9. Кой герой мислите за най - силен?







Определено тук ще посоча Рандал Макмърфи от ,,Полет над кукувиче гнездо“. Той е изключително борбен, смел и мързелив, което е перфектна комбинация в случая. Трудно е за обяснение. Онези, които познават историята биха разбрали, а онези които не знаят за какво става въпрос- веднага да започнат четенето! Лудницата е чудесно място да се види човешкото...


,,— Направо ташаците ви кълве. О, не, братле, тая сестра не е някаква птица-чудовище, тя е ташакоубиец. Колко съм ги виждал аз такива, дърти и млади, мъже и жени. Из цялата страна съм ги виждал — хора, които се опитват да те направят слаб, за да те накарат да спазваш нормите, да следваш техните правила, да живееш така, както те искат. И най-добрият начин да постигнат своето, да ти превият врата, да те отслабят, е като те настъпят там, където най-много те боли. Сигурно ти се е случвало, като се сбиеш с някого, той да те джасне с коляно в оная работа, а, братле? Умираш прав, нали? По-гадно от това няма. Повръща ти се, капчица сила не ти е останала. Ако противникът ти иска да те надвие, като направи теб по-слаб, вместо да се опита сам да стане по-силен, внимавай за коляното му, той ще гледа да те уцели в слабините. Точно това прави и тая дърта хищница, цели се в слабините ви.“
- ,,Полет над кукувиче гнездо"



10. Любим главен герой?


Андрей Болконски от ,,Война и мир“. Именно заради него обикнах четенето истински. Заради неговите сила и слабост, желание, воля, дух, непрекъснато търсене. Заради любовта и прошката, които той е способен да даде. Заради неизмеримо безграничното му сърце, невероятно дълбоките му мисли... Защото Андрей наистина е герой достоен във всяко едно отношение.

,,Над него нямаше вече нищо освен небе — високо небе, не ясно, но все пак неизмеримо високо, със сиви облаци, които тихо пълзяха по него. „Колко тихо, спокойно и тържествено, съвсем не тъй, както тичах аз — помисли княз Андрей, — не тъй, както ние тичахме, викахме и се биехме; съвсем не е тъй, както с озлобени и изплашени лица дърпаха един от друг банника французинът и артилеристът — съвсем не тъй пълзят облаците по това високо, безкрайно небе! Но как не съм видял досега това високо небе! И колко съм щастлив, че най-после го опознах. Да! Всичко е без смисъл, всичко е измама освен това безкрайно небе. Няма нищо, нищо освен него. Но дори и него няма, нищо няма освен тишина и успокоение. И слава Богу!"
- ,,Война и мир"



Тъй като сега видях, че съм посочила само мъжки персонажи (не умишлено, разбира се) смятам скоро да направя отделен пост за женските образи в романите. Трябва да им отредим полагащото им се място. 
Надявам се публикацията ми да ви е харесала.

Коментари

  1. Радвам се, че направи тага! Избрала си наистина интересни персонажи, а това с цитатите, които си вмъкнала е страхотно! И това набляга на факта, че си креативна и разнообразяваш, и няма как да не се впечатля! Начина ти на изразяване е чудесен, все така лек и увлекателен който, ме кара да не спирам да чета. №3 много се зарадвах като видях, че си посочила Азриел и също така наистина би било интересно да проведеш разговор с Уил!! А пък отговорът ти на №5 просто нямаше как да не ме развесели! :D Но пък тага ти ми хареса ужасно много!^^

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искрено се радвам, че съм успяла да те заинтригувам, а и най-важното-да те разсмея. То не си беше много смешно, когато четях, ама... Това са подробности. Наистина ме радва мисълта, че предизвиквам по някакъв свой си начин емоция у четящия. Значи много.
      За цитатите... Наистина бяха необходими. Наясно съм, че произведенията не са толкова известни, колкото книгите на Маас, Ахдие и прочие. Опитах се да доближа по някакъв начин героите и вярвам, че опитът е що-годе успешен. :) Също така бих искала да ти благодаря за коментара, за комплимента и за отделеното време.^^ Надявам се отговорите ми да са били що-годе разбираеми.

      Изтриване
  2. Много оригинална идея е това с цитатите, няма да споменавам и колко добре бяха подбрани, наистина се е получило интересно. :) Отговорите ти бяха много изчерпателни и определено цялостният вид на поста се е получил повече от прекрасно.
    P.S. Вече все по-сериозно се замислям дали да не прочета "И сам воинът е воин". ЧОВЕК, СЪНУВАХ КАК ЧЕТА ТАЗИ КНИГА. :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина... това, че мога да въздействам и то по такъв начин искрено ме кара да продължавам да пиша, да чета и да споделям. Благодаря и за това, че си отделила времето да прочетеш публикацията. Значи много. :)
      А за ,,И сам воинът е воин"... Книгата не е за всеки, казвам го направо. На повечето не се харесва, а аз лично не мога да проумея защо. Смятам, че в случаите, когато човек сънува нещо, трябва да се отдаде на импулса. Аз съм имала няколко такива случаи. Последният беше с ,,Полет над кукувиче гнездо" и определено не останах разочарована. Не смея да твърдя, че книгата е за теб. Затова ти казвам: ОПИТАЙ! ОТ ОПИТ ГЛАВА НЕ БОЛИ! :)

      Изтриване
  3. Цитатите към отговорите бяха подбрани много добре, заинтригува ме за някои от книгите, които не съм чел до този момент.
    Това, че си включила "Песен за огън и лед" направо ме отвя. Сериала го обожавам, скоро смятам да се докосна и до книгите. Иначе в сериала Тирион ми е един от категоричните фаворити, страхотен е! Искам да те попитам дали след като съм гледал сериала има смисъл да чета книгите, защото някои казват, че историята била една и съща до последния детайл (тоест че няма никаква промяна), но аз въпреки всичко съм решил да започна поредицата! Затова искам да чуя и твоето мнение, ако може. :)
    Поста се е получил страхотно, личи си, че си се постарала. Отговорите бяха изчерпателни, много ми допаднаха! Продължавай със страхотните постове, четат се с удоволствие! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече не знам какво да кажа, затова и направо започвам да коментирам за поредицата. И все пак... Благодаря! :)

      За ,,Песен за огън и лед"
      Поредицата е неимоверно трудна за понасяне като цяло. Определено сериалът "Game of Thrones" я популяризира до крайност. Самата аз изгледах първо сериала, а после прочетох книгите. Смятам, че това, че си гледал първо екранизацията ще повлияе на представата ти за героите (забрави за това сам да си изградиш представа за образите- постоянно ще виждаш актьорите :D ). Това определено е един минус.
      ,,Песен за огън и лед" според мен е ,,тежката артилерия" в литературата. Или обикваш, или отхвърляш. Средно положение няма. Историята в първите две книги (,,Игра на тронове“, ,,Сблъсък на крале“) е едно към едно със сериала. Аз лично се измъчих, докато ги четях. Действието върви изключително бавно, а някои от описанията (три страници описание на мухите, кръжащи около хал Дрого) са си направо болезнени.
      !!! 95% от втората книга са само и единствено описания. Може би само репликите са леко изменени в сериала.

      ПЪРВИ И ВТОРИ СЕЗОН СЕ ПРИПОКРИВАТ С ПЪРВА И ВТОРА КНИГА!

      От трета книга (,,Вихър от мечове“) действието започва да се развива по-бързо. Това беше истинска радост за мен. И въпреки че отново има припокриване, смятам, че това определено е най-интересната (заедно с четвърта) книга в поредицата.
      От четвърта книга (,,Пир за врани") вече ще видиш съществени разлики в положението. Сравнявайки книга-сериал, определено мога да кажа, че книгата е хиляди пъти по-завладяваща от четвърти сезон на сериала. Така е, защото действието се съсредоточава в Кралски чертог и Дорн (все териториите на юг). Героите са подробно представени, има някои изключително интересни, които липсват в сериала.
      Пета книга (,,Танц с дракони“) отново се връща към флегматичното развитие на действието. И тук се наблюдават разлики, допълнителни герои и още по-голямо заплитане, отколкото в сериала и смятам, че ще ти бъде особено интересно да разбереш повече.
      Да приключа най-после. Препоръчвам поредицата. Мудна е, трудно се чете и определено изисква нерви и време. Най-добре ще е да я четеш, когато разполагаш с повече от обикновеното свобно време (например лятото). Изисква отдаване. И... определено след прочита на поредицата смятам, че ще се почувстваш удовлетворен. От себе си и от наученото. Книгите дават много. :)

      Изтриване
  4. Здравей, много интересен таг и много оригинални отговори. Справила си се чудесно! Надявам се нямаш нищо против и аз да направя този таг в моя блог!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам абсолютно нищо против. Дори се радвам, че проявявате интерес към публикацията. :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел