18 любими цитата, заради които обикнах книгите...

Една история става любима за един-единствен миг. Една мисъл, един герой, едно действие - любов от пръв поглед.
Днес реших да споделя с вас 18 любими цитата от 18 различни истории, заради които обикнах истински книгите. Някои от следващите мисли са се превърнали в опорни центрове на живота ми, други са ме накарали да преосмисля ценностите си, но истината е, че всички са ме направили това, което съм днес.
Преди да започнете да четете...не забравяйте - макар и извадена от контекста, мисълта говори ясно за себе си.


←↑↓→

1. „Обич? Какво е обич? — мислеше той. — Обичта пречи на смъртта. Обичта е живот. Всичко, всичко, което разбирам, е само защото обичам. Всичко живее, всичко съществува само защото аз обичам. Всичко се държи само от нея. Обичта е Бог и да умра — значи, аз, една частица обич, да се върна към общия и вечен извор.“ Тия мисли му се сториха утешителни. Но те бяха само мисли. Нещо не им достигаше, имаше в тях нещо едностранно, лично, умствено — липсваше очевидност. И имаше същото безпокойство й неяснота. Той заспа."
- из ,,Война и мир", Лев Толстой

2. „-Млъкни, Церсей. Джофри, когато враговете ти се опълчват трябва да им поднесеш стомана и огън. Но когато паднат на колене, трябва да им помогнеш отново да се изправят на крака. Иначе никой никога няма да прегъне коляно пред теб. И този, комуто се налага често да казва „аз съм кралят“, всъщност не е никакъв крал. Ерис така и не го разбра, но ти ще го разбереш. След като спечеля войната за теб, ще възстановя кралския мир и кралската справедливост...“

- из ,,Вихър от мечове", Джордж Р.Р. Мартин

3. ,,Ужасът си има своето законно място в живота и ние всички сме длъжни да се научим да го търпим."

- из ,,Младите лъвове", Ъруин Шоу

4. ,,Аз обичам - и това е истина - помисли си той, - както и да постъпвам, щом е от любов - хубаво е."

- из ,,Ходене по мъките", Алексей Толстой

5. ,,- Вие сте чудесна девойка, Моника, и аз от все сърце желая животът ви да бъде така хубав, каквато сте вие самата. Но не бъдете много доверчива, особено към доброжелателите. Доверчивостта често лъже. Доброжелателството не е достатъчно доказателство за дружба. Нужни са дела. Съгласна ли сте с мене?

- Човек, който желае да стане приятел, винаги може да премине от думи към дела - тихо отговори Моника."
- из ,,И сам воинът е воин", Юрий Долд Михайлик

6. ,,По-добре лед, отколкото сладост. По-добре сила, отколкото слабост."

- из ,,Въглен в пепелта“, Сабаа Тахир

7. ,,Една истина за живота тук, на земята: парите са всесилни - независимо дали си крал, земевладелец, вожд на клан или арендатор. Без сила не можеш да защитиш това, което имаш, нито да правиш добро на другите."

- из ,,Тай-пан", Джеймс Клавел

8. ,,Не вярвайте на хартийки, не вярвайте на думи, не вярвайте на чужда препоръка! Проверявайте всичко и всички наново със своя опит."

- из ,,Млада гвардия", Александър Фадеев

9. ,,По-добре човек да си въобразява, че е нещо. Отколкото да е нищо."

- из ,,Бариерата", Павел Вежинов

10. ,,Дpъж виcoкo глaвaтa cи и ниcкo юмpyцитe cи!“

- из ,,Да убиеш присмехулник", Харпър Лий

11. ,,Видял, че оръжието е сила, че го спасява. Тогава и той решил да стане сила. Въоръженият човек вече не е обикновен човек."

- из ,,Доктор Живаго", Борис Пастернак

12. ,,- Кацна пилето на рамото ти, а после отлетя? И кацна на друго рамо. Защо се чудиш?"

- из ,,Време разделно", Антон Дончев

13. ,,...а ако те заблуждава свободата, с която аз сам говоря за моята страст, знай, че ярката дреха често пъти покрива дълбоки рани."

- "Quo vadis", Хенрик Сенкевич

14. ,,— Никога не се мъча да съкруша противника — обясни той. — Мъча се да съкруша вярата му. Съзнание, измъчвано от съмнения, не може да се съсредоточи върху това как да постигне победа. Двама души са равни, и то наистина равни, само ако и двамата са в равна степен уверени."

- из ,,Мемоарите на една гейша", Артър Голдън

15. ,,Изразът на лицето е като предвестник на думите и мисълта."

- из ,,Поручик Бенц", Димитър Димов

16. ,,Никога не знаеш кога и защо те връхлитат спомените. Единственото сигурно е, че рано или късно ще изплуват отново. Но аз знам каквмо да правя. Не трябва да се вглеждаш в тях! Когато дойдат, трябва бързо да ги отпратиш, веднага, без съжаление, без да отстъпваш. Да не си причиняваш болка.“

- из ,,Искам те“, Федерико Моча

17. ,,Болката на хората не се пипа. Така ме е учила мама."

- из ,,Има ли места в Рая?", Даян Шаер

18. ,,-...Каквото е счупено - счупено е. И аз предпочитам да запазя спомена за някогашната му красота, вместо цял живот да се примирявам с пукнатини."

- из ,,Отнесени от вихъра", Маргарет Мичъл

Коментари

  1. Желязна си. Цитатите са подбрани с много вкус и очевидна любов към книгите. Иначе от посочените заглавия съм чел "Вихър от мечове", "Да убиеш присмехулник" и "Време разделно". Силни романи, а за другите също не се съмнявам.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел