Архивен файл №2: Норвегия и норвежкото общество

     Привет, драги четящи!

    В настоящата публикация ще обърнем поглед към вероятно най-популярната от трите скандинавски държави - Норвегия. Намерението ми с този тип публикации е да представя някои интересни, но не съвсем познати идеи и концепции от различните скандинавски страни. Затова и тук няма  да разискваме широкоизвестният финансов фонд на страната, нито изключително комплексни политики на страната.

    В края на всяка такава опознавателна публикация можете да се възползвате от кратък лист с отворени въпроси. Целта е да обобщим и затвърдим изложената тук информация по един приятен и ненатоварващ начин. 

Столица: Осло

Население:  5,488,984 (към януари 2023)

Гъстота на населението: 14,3 д./кв.км.

Официален език: Норвежки език

Малцинствени езици: Саамски, романи, скандоромани, норвежки жестов език

Химн на страната: Ja, vi elsker dette landet

Форма на управление: конституционна монархия с демократична парламентарна правителствена система

Крал: Харалд V

Организации: ООН, НАТО, СЕ, Северен съвет, Северно отбранително дружество

Законодателна власт: Стортингет

Области: 11

Общини: 356 (към 2023 г.)

Прилежащи територии: Свалбард, Ян Майен, Буве

картата е приспособена за деца

ЕЗИКОВА СИТУАЦИЯ В НОРВЕГИЯ

    При изясняването на езиковата ситуация в Норвегия е важно да си дадем ясна представа за историческия контекст. Понастоящем норвежкият е роден език на 90% от населението, с изключение на северните територии на страната, населявани от саами. Норвежката и датската азбука са идентични - те представляват латиница с три допълнителни знака æ, ø, å.

изображение

    Норвежкият език има два правописни стандарта - bokmål (книжен език) и nynorsk (новонорвежки). Скандинавските страни - Дания, Швеция и Норвегия със съответните им прилежащи територии в историческия период, официално се намират в политически съюз, познат като Калмарската уния, в периода 1389-1523 г. След разпада на Калмарската уния, с напускането на Швеция, двете останали страни запазват своя Датско-норвежки съюз. Разликата е в това, че през 1536 г. Норвегия губи своя равностоен статус и наместо това е възприемана като васално владение на датския крал. С течение на времето от административниякралски апарат в страната се налага датската писмена форма. Датско-норвежкият съюз просъществува до 17 май 1814 г., когато Норвегия обявява независимостта си от Дания, като резултат от Наполеоновите войни. Норвегия не бива призната за независима на международната сцена и бива присъединена като компенсация на Швеция. 

    В този контекст, норвежците продължават да използват датския писмен език в своята литература и администрация. Но идеите на Просвещението и особено на Романтизма, засилват обществения дебат относно имплементирането на норвежкия език писмено. Тук се появат две страни на спора. Консерваторите - най-вече буржоазията, смятат, че е по-добре да оставят писмената форма да се развие естествено - т.е. да продължат с използването на bokmål и чрез постепенни реформи да уеднаквят писмената и устната форма на езика. Това не е за учудване, тъй като датският писмен език има елитарен статус в страната. Прогресивните, либерали и дребни занаятчии, са за създаването на отделни правила, съобразени изцяло с говоримия език. Ивар Осен и няколко десетилетия изследвания на норвежките диалекти резултират в съставянето на nynorsk. Днес по-разпространената форма е bokmål. Едва ок. 20 % от населението на страната използват nynorsk.

    бележка: Допълнителна информация относно езиковата ситуация в Норвегия можете да откриете в източниците, както и в допълнителните ресурси, прикачени към статията.

ПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ

    Настоящият владетел на Норвегия - крал Харалд V, династия Шлезвиг-Холщайн-Зондербург-Глюксбург, е първият владетел от повече от VI в., роден на норвежка територия.

изображение

    Норвегия е конституционна монархия с демократична парламентарна правителствена система. Подобно на шведския модел на управление и тук кралската власт има символична роля в управлението на страната. 

    Държавната власт в страната се основава на принципа за разделение на властта между парламента, правителството и съда. По отношение на административното деление страната е поделена на 11 области и 356 общини. 

    Норвежката законодателна власт - Стортинг, се състои от 169 места, които се запълват на основата на т.нар пропорционална представителност или инае казано всяка област има определен брой представители, пропорционален на населението. Изборите в страната се състоят на всеки четири години. Норвежкият парламент е еднокамарен. В продължение на повече от 100 години - от 1912 г. насам, политически страната е управлявана от т.нар. Arbeiderpartiet/Работническата партия. 

    В страната са провеждани два референдума - през 1972 и 1994 г. относно приемането на страната в Европейския съюз. И двата пъти норвежкият народ отхвърля идеята. 

    Конституцията на Норвегия или Kongeriket Norges Grunnlov бива ратифицирана на 17 май 1814 г. в Ейдсвол и се смята за една от най-демократичните за времето си. Датата 17 май е избрана за национален празник на страната.

ОБШЕСТВО

    Привет от типичната норвежка двойка - Нора и Якоб. Нора е на 26 г., родом от Тромсьо, а Якоб на 28 г. и е от Ставангер. Понастоящем двамата живеят на семейни начела в Осло. Нора работи като психолог в местното училище, а Якоб работи по професионалната си квалификация като инженер.

    ,,Типичният норвежец е богат, нали си имат петрол." Да, не бива да пропускаме знаменателното предколедно норвежко чудо. Точно преди Коледа през 1969 г. след няколкогодишни безуспешни търсения, биват открити в норвежкия сектор на  Северно море т.нар. Ekofisk, един от най-големите залежи на петрол в света.  Това, което обаче отличава норвежците от останалите нации с подобен тип залежи, е изборът да се експлоатира умерено, а парите от петрола да бъдат вложени в т.нар Oljefond - пенсионен държавен фонд, създаден през 2006 г., възлизащ на 14 826 норвежки крони към днешна дата. (повече информация можете да получите в допълнителните ресурси) 

    Въпреки това, обикновеният норвежец не спира да работи. Истина е, че средностатичстическата заплата на глава от населението е изчислена на 54 000 норвежки крони на месец (приблизително 4994 долара) за втората половина на 2023 г. Важно е обаче да отбележим, че това е заплатата без данъчното облагане. След удръжките, които възлизат на ок. 26,9 %, средната заплата възлиза на около 39 461 норвежки крони или средно 3662 долара. 

    Към публикуваната през февруари 2023 г. информация, 2,8 милиона от населението е с усгурена работа. От работоспособното население 818 000 души имат професионална квалификация. В обслужващия сектор заетостта е 583 000 души, последвано от техници, здравни и социални работници.

    Най-често посочваната причина за брак в Норвегия е очакването и/или планирането на раждане. В това отношение Нора и Якоб не са изключение - планират да имат две деца в близко бъдеще. И мисълта за това не ги плаши. Все пак след раждането на едно дете, и двамата родители имат правото на 12 месечен отпуск, който да поделят помежду си. Тези 12 месеца включват 12 седмици преди раждането и другите 6 седмици след раждането, в които майката е задължена да остане у дома си. Този вид отпуск се полага при раждането на всяко следващо дете. 


    бележка: Тук са засегнати само най-основните и общоприети разбирания по отношение на норвежкия дом. В бъдещи публикации по темата вероятно ще засегнем и теми като образователна система, здравеопазване и социални осигуровки, както и работния пазар. принципите за равноправност и демокрация - също ключови за скандинавските общества концепции.


КУЛТУРА И СВОБОДНО ВРЕМЕ
Lillelørdag, или буквално ,,малка събота", е типичното норвежко хрумване, което кара зениците да се разширят от удивление. Това е да отбележиш настъпването на престоящия уикенд в сряда. Чудесно извинение да се срещнеш с приятели на вечеря.

    Едно от първите хобита на норвежците, това е пътуването и пребиваването в природата. Затова, както и поради факта, че в хода на следващите публикации смятам да се фокусирам върху културните фондове на страната, предлагам да обърнем вниманието си към някои странни, но никак изненадващо норвежки спортове.

Ски
    ,,Норвежците се раждат и живеят на ски." е златно правило. Дори когато няма сняг или достъп до писта, норвежците са открили начин за преодоляването на този проблем. Ролер ските се появяват за първи път на норвежка земя и постепенно популяризират през '70-те години на ХХ в. и извън Норвегия. През 1985 г. биват приети като спортна дисциплина с учредяването на Европейска ролер ски федерация.

Куб
    Играта е известна още като ,,шах на викингите" . Всичко, което е необходимо за тази игра, е равно поле и 11 дървени трупчета. В центъра на полето се поставя дървен куб, който е царя. Всеки от двата отбора, съставени най-малко от двама души всеки, поставя по краищата на своите полета по 5 други трупчета. Необходимо е и наличието на 6 дървени пръчки, с които да се повалят фигурите на другия отбор.
    Играта започва с ръкостискане. За определянето на първия ход, се хвърля по една от 6-те дървени пръчки към царя. Отборът, чиято пръчка се намира по близо до царя, взима първия ход. След което започва методично хърляне на пръчките, докато не бъдат повалени противниковите фигури.  След падането на фигурите на противниковия отбор, започва замерянето на царя. Първият отбор, повалил царя, печели играта.

    Повече усмивки и до нови срещи!

___________________________________________________________

T E N T A M E N #3

Картина: Hun farer landet rundt, Theodore Kittelsen 1894-'96 г.

  1. Кой е настоящият монарх на Норвегия и какви са неговите функции?    ......................................................................................................................

    2. Колко стандартни писмени форми има норвежкия език? Кои са те?    ......................................................................................................................

    3. Колко са областите в страната към днешна дата?    ......................................................................................................................

    4. Коя дата е избарана за национален празник на Норвегия?

    ......................................................................................................................

    5. Какво е Oljefond?

    ......................................................................................................................
   6. Един типичен, норвежки навик, назован с норвежка дума.
    ......................................................................................................................
   7. Споделете в коментарите нещо типично норвежко, което ви е впечатлило (филм/сериал/книга/песен/опера/храна и т.н.).

    ......................................................................................................................

    Отговори: 1. Харалд V; 2. 2 стандартни писмени форми - bokmål, произлизаща от стандартния писмен датски и nynorsk, базирана на норвежките диалекти.; 3. 11; 4. Датата на ратифициране на Норвежката конституция в Ейдсвол - 17 май 1814 г.; 5. Пенсионен държавен фонд.6. lillelørdag

Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел