Архивен файл №3: Дания и датското общество

      Привет, драги четящи!

    В настоящата публикация ще обърнем поглед към  единствената от трите скандинавски държави, чиято най-висока точка е хълма Мьолехьой с цели 170,86 м. Шегата на страна, макар и териториално да е най-малка от трите скандинавски държави и не добре позната в България, Дания е неразривна част от историята и културното развитие на ареала. Намерението ми с този тип публикации е да представя някои интересни, но не съвсем познати идеи и концепции от различните скандинавски страни. Затова и тук няма да разискваме подробно проблемите на страната, свързани с анти-имиграционните движения, нито изпращането на военни оръжия в помощ на Украйна.

    В края на всяка такава опознавателна публикация можете да се възползвате от кратък лист с отворени въпроси. Целта е да обобщим и затвърдим изложената тук информация по един приятен и ненатоварващ начин. 

Столица: Копенхаген

Население: 5 932 654 (към 1 януари 2023)

Гъстота на населението:

Официален език: Датски език

Малцинствени езици: Немски език

Химн на страната: Der er et yndigt land

Форма на управление: унитарна парламентарна конституционна монархия

Кралица: Маргарете II 

Организации: ЕС, НАТО, ООН, Северен съвет, Северно отбранително дружество

Законодателна власт: Фолкетинг

Области: 5 големи административни региона - Столичен регион, Зеландия, Северна Ютландия, Централна Ютландия, Южна Дания

Общини: 98 (към 2023 г.)

Автономни територии: Гренландия, Фарьорски острови

картата е приспособена за деца

ПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ

Датската история познава и предишни случаи на упрравление на страната от жени и все пак, законът за унаследяването в страната бива променен едва през 1953 г., по начин, който позволява на Фредерик IX (1947-1972 г.) да предаде властта на дъщеря си Маргрете II (1972- г.).
изображение

    Дания е  унитарна парламентарна конституционна монархия. За начало на този тип управление на страната се смята ратифицирането на конституцията от 5 юни 1849 г., отбелязвано като национален празник на страната. Преди обновлението на конституцията от 1849 г. в страната важи т.нар. Kongeloven или Кралски закон от 1665 г.

    В конституцията на страната е залегнал принципът за разделение на властта. Монархът има изпълнителна власт, която поделя наравно с министър-председателя.  Върховният орган на законодателната власт е еднокамарния парламент (Folketing), състоящ се от 179 души. 135 от членовете на парламента са избирани чрез всеобщо гласуване. останалите места са разпределяни между партиите-участници в изборите по списъци в съотношение с получените гласове. 2 от местата са запазени за представители на автономните територии на страната - Гренландия и Фарьорските острови. Изпълнителната власт е отредена на правителството. Монархът на Дания назначава министър-председател. Съдебната власт се състои от Върховен съд на Дания и други 2 инстанции, отредени за Ютландия и островите, както и съответно на областно и общинско ниво. Важна роля в страната има и държавната евангелиско-лутеранска църква. В конституцията на страната е заложен принципа за свобода на вероизповеданието. По отношение обаче на датския монарх е изрично посочено, че той трябва да изповядва евангелско-лутернската вяра. 

    Обикновено в страната управлява правителство на малцинството. Социалдемократическата партия и Лявата партия управляват страната от 1901 г. Правителството на Мете Фредриксен, което встъпи в длъжност декември  2022 г. е нетрадиционно за страната, тъй като е построенно на коалиционен принцип.

ОБЩЕСТВО

Точността, особено по отношение на финансовите въпроси, е типично скандинавска черта. Това е от ключово значение за общностите от Севера.
изображение

    Да се запознаем с Питър - 27-годишен типичен датчанин. Питър живее в Орхус и работи в публично-административния сектор. Заедно със заетите в здравеопазването и образователния сектор, това представлява един от най-заетите сектори в Дания към 2022 г. - иначе казано над 930 000 работници. (информацията е базирана на статистически данни, публикувани 28 февруари 2023 г.). 

    Средностатистическият работник в страната получава заплата от 45 481 датски крони  месечно преди данъчните удръжки. След удръжките, които представляват средно около 32,5 %, заплатата възлиза на 30 719 датски крони.

    Питър и Ан наскоро са се преместили да живеят заедно, тъй като искат да спестят пари за закупуването на жилище. Понастоящем техния наем е 16 200 датски крони на месец, което е нестандартно висок наем за жилище. След като си закупят жилище, планират и раждането на дете. Средностатистическата жена в Дания ражда 1,67 деца. (към 2020 г.) През септември 2023 г. закона в Дания по отношение на аборта претърпя промени. Срокът, в който една жена може да извърши аборт, беше увеличен от 12 (понастоящем в Норвегия) на 18 седмици (колкото е законно в Швеция).

    Питър пътува до град, намиращ се близо до Орхус - Ставтруп, на най-обичайния транспорт за страната - велосипеда, всеки уикенд, където посещава своето семейство. Това не е никак за учудване, тъй като географското разположение на Дания позволява поддържането на много добра пътна инфраструктура. Ан от своя страна пътува всеки работен ден между Орхус и Сабро, за работа. Подобно придвижване между две населени места в Скандинавия се назовава с глагола pendle (датски, норвежки)/pendla (шведски). Но това пътуване не е проблем, тъй като средностатистическият датски гражданин работи по 37 ч. седмично.

    Но няма страшно. Всяка съботна сутрин, преди да поеме на своето обичайно пътуване, Питър минава през кварталната пекарна и взема необходимото за една типична датска закуска - топъл wienebrød, който двамата с Ан обожават да ядат в малкото дворче на дома си.


    бележка: Тук са засегнати само най-основните и общоприети разбирания по отношение на датското общество. В бъдещи публикации по темата вероятно ще засегнем и теми като образователна система, здравеопазване и социални осигуровки, както и работния пазар. принципите за равноправност и демокрация - също ключови за скандинавските общества концепции.

    КУЛТУРА И СВОБОДНО ВРЕМЕ

    Чувството на комфорт и уют, което прекарваш заедно с близките си хора или чувството на удовлетвореност, което изпитваш от добре свършена работа, както и радостта от това да споделиш мнението си за книга, която си чел, също както времето прекарано в луд купон с приятели, има своето специфично название на датски език - hygge

изображение

    Navneloven

    В Дания има специален закон, който регулира избора на имената. Датските имена са три - име, презиме и фамилия, като законът определя кои имена могат да бъдат използвани и как да се определи фамилното име на датския гражданин.

    Първата поява на идеята за такъв закон може да се проследи до 1526 г., когато крал Фредерик I, апелира към аристокрацията да определя и фиксира своите семейни имена. Този тип имена се предават по бащина линия. Жената, сключила брак, не променя фамилното си име. 

    Но първия закон, обхващащ датското общество, е узаконен през 1771 г., според който всеки гражданин трябва да има фамилно име, а не използваните дотогава патроними. Законът бива реформиран през 1828 г., когато се налага на гражданите да извършват кръщене на новородени, но поради неяснотата на самия закон, се налагат последващи поправки. 

    През 1904 г. се приема закон, чрез който за първи път се допуска промяна на името. Може да бъде извършена само 1 промяна на името срещу заплащане от 4 датски крони, както и няколко промени на фамилното име.

    Законът търпи още няколко поправки, които довеждат до съвременната ситуация в страната. Има регистър на датските собствени имена с набор от над 48 000 мъжки и     женски имена и над 1 300 полово-неутрални имена, от който всеки гражданин на Дания има правото да избере име за детето си. В случай, че името не фигурира в регистъра, то може да бъде регистрирано там. 

    Повечето датчани не кръщават детето си при неговото раждане. По закон, всеки има 6-месечен срок от раждането на детето до неговото кръщене, един период за опознаване на самото дете преди да бъде назовано. След изтичането на този срок, държавата предвижда глоби. В този случай детето автоматично получава презимето или фамилното име на майката като собствено. 

    Gaming

    Основна концепция по отношение на датското общество в световен план е иновацията. Това е особено вярно, когато става въпрос за gaming индустрията. Към 2023 г. в страната има повече от 180 компании, занимаващи се в тази индустрия. Не само това, но генерираните печалби надхвърлят сумата от 3,20 млрд. датски крони. Най-голямата датска компания в сектора към 2023 г. е Tactile Games ApS с печалба от 1,23 млрд. датски крони.

    Dannebrog

    Понастоящем се смята, че датското национално знаме, е най-старото в света. В хроники от XVI в. е записана легенда, според която по време на най-паметната битка от времето на Валдемар II - 15 юни 1219 г. , знамето пада от небето като знак за свещения дълг на датчаните. Датчаните побеждават и кръщават прибалтийските народи.

    Датчаните държат изключително много на своя национален флаг. И за да докажем това, предлагам да погледнем към един от куплетите на песента Den Tapre Landsoldat, възприемана като национален символ от първата война в Шлезвиг (1848-1850 г.).


    Om Dannebrog jeg ved, det faldt fra himlen ned,

    Det flagrer i vor havn og fra soldaters favn,

    og ingen anden fane har som den sit eget navn.

    Og den har tysken hanet og trådt den under fod.

    Nej, dertil er vor fane for gammel og for god!

    Og derfor vil jeg slås som tapper landsoldat.

    Hurra! Hurra! Hurra!


    За Данеброг аз знам, че е паднал от небето.

    Той (флагът) се вее в нашето пристанище и от ръцете на войниците.

    И никой друг флаг няма като него собствено име.

    На това се подиграха немците, това потъпкаха с крак.

    Не, нашето знаме е прекалено старо и прекалено добро за това!

    Затуй искам да се бия като смел войник!

    Ура! Ура! Ура!


    Запазвам си правото да говорим за културните елементи на датското общество,  както и за исторически значимите събития за датското общество. 

    Не забравяйте да сте смели воини в собствения си живот!

    Ура!

___________________________________________________________

T E N T A M E N #4

  1. Кой е настоящият монарх на Дания и какви са неговите функции?

    ......................................................................................................................

    2. Кой е официалният език в страната? Кои малцинствени езици са официално признати в Дания?

    ......................................................................................................................

    3. На колко административни региона се дели Дания? Кои са те?

    ......................................................................................................................

    4. Чувството на уют в компанията на любими хора, назовано с типична датска дума.

    ......................................................................................................................

    5. Коя е най-голямата датска компания в gaming индустрията?

    ......................................................................................................................
   6. Какво е името на датския национален флаг?
    ......................................................................................................................

   7. Споделете в коментарите нещо типично датско, което ви е впечатлило (филм/сериал/книга/песен/опера/храна и т.н.).
        ......................................................................................................................

    Отговори: 1. Маргарете II; 2. Официален език - датски, малцинствен - немски; 3. 5 - Столичен регион, Зеландия, Северна Ютландия, Централна Ютландия, Южна Дания; 4. hygge; 5. Tactile Games ApS6. Dannebrog.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел