Лятното слънцестоене – повод за празник в Скандинавия

       

    Тази година Швеция отбелязва Мидсомар (на шведски език: Midsommar) на 21 юни. Това е един от най-обичанитепразници в Швеция. Навън е топло,  нощите са дълги и светли. Шведите слагат венци от цветя на главите си, танцуват и ядат ягоди.

    Но какво всъщност представлява Мидсомар? Традициите постоянно се променят и много хора не си дават сметка за това как и защо едни празници се честват, докато други изчезват в забвение. Затова и днес смятам накратко да обърна внимание на толкова обичания от шведите Мидсомар, това как този празник се отбелязва в другите страни в Скандинавия, както и една част от традициите на този ден.


    Още от древни времена е известно, че древните общества са отбелязвали лятното слънцестоене (двата дни от годината, когато продължителността на деня е най-голяма). Това празненство в Швеция е познато под името Мидсомар. В Швеция е прието празникът да се чества  традиционно всяка година между 19-25 юни.

    В Швеция празникът се отбелязва на открито. Голямо множество хора се събират и танцуват около т.нар. Майско дърво (на шведски език: majstång, midsommarstång), което представлява висок дървен стълб, украсен с растения. Майското дърво първоначално е представлявало фалос, символ на плодородие. Традиция навлиза от германските земи, а празникът по това време е отбелязван с пиене на алкохол, огън и жертвоприношения.

    Традицията на Мидсомар повелява всеки дом да бъде почистен преди започване тържествата. Освен това традиционният шведски дом бива украсен с цветя и клонки от различни видове дървета.

    Храната е важна част от празника. Изборът на ястия варира според областта, в която се чества празникът. Херингата, пресните картофи и ягодите със сметана, заедно с бирата и греяното вино обаче са нещо, което има на всяка маса по време на празниа.

преводът е направен от мен

       Издигането на Майският стълб е свързано с игри и танци в кръг. На различните места всяко такова празненство има своите различни нюанси по отношение на танците, игрите и украсата. Но една игра човек може да види навсякъде в Швеция и това е Малките жабки (на шведски език: Små grodorna). Предполага се, че играта се появява за първи път някъде около Гьотеборг, където в началото на ХХ век, за да бъде запазен шведския дух, често пъти са се преподавали и традиционни игри в училищата. За първи път песента Малките жабки е отпечатана през 1922 г., а днес се танцува на всеки Мидсомар.

    В Дания се отбелязва Денят на свети Ханс (на датски език: Sankthans) всяка година на 23 юни. Традиционно е на този ден да се палят огньове, а на върха на Майския стълб да се поставя сламената кукла на вещица като спомен за преследването на вещиците през  XVII в. в Скандинавия.

    Съществуват и няколко поверия, свързани с Деня на свети Ханс:

    1. Ако този ден вали, то времето ще бъде дъждовно в продължение на 6 седмици след това. 

    2. Колкото повече вали на този ден, толкова по-малки ще са лешниците тази година.

    В Норвегия също се отбелязва Денят на свети Ханс (на новонорвежки: Jonsok) е прието празникът да се отбелязва на 24 юни. През 2021 г. в Олесун беше изграден огромен дървен стълб, който да бъде изгорен на празника.

    

    Лятното слънцестоене всяка година бива отбелязвано с празнични тържества в много части по света. Нека не забравяме да се радваме на живота, който е около нас и да пазим и обичаме природата си.

    Източници на информация: Den svenska midsommartraditionenMidsummer in Sweden – a cherished traditionFlower wreaths, dancing, magic and a sun that never sets. Swedes call it Midsummer., Midsummer, Swedish Midsummer - All you need to know about Midsommar


Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел