Проектът ,,По стъпките на Никола Вапцаров "

Добре дошли в проекта ,,По стъпките на Никола Вапцаров"!
Преди да започна със същинската част от проекта, реших накратко да ви представя за какво се отнася той. Целта на тази първа моя публикация от серията е да изложа накратко програмата си, т.е. идейната цел, с която го правя.
Идеята за проекта, който условно нарекох ,,По стъпките на Никола Вапцаров" се появи спонтанно. Тази година, както всички знаете, бяхме подложени на месеци принудителна карантина - извадени от ,,нормалното" ни съществуване и сложени във вакуума на домовете ни. Като ученик в 12. клас, с карантината от 13 март, на мен ми беше отнета възможността да уча по традиционния начин - присъствено. Иначе казано - обучавах се електронно, което се доказа като неефективен вариант. А точно бяхме започнали с изучаването на Вапцаровата поезия...
Ако не усетих липсата на друго, то липсата на часовете по литература бе осезаема. Така, защото останаха извън програмата точно тримата писатели, за които се готвех с години - Никола Вапцаров, Димитър Талев и Димитър Димов. Причина за моето желание да ги уча в училище не беше ДЗИ, не беше  и оценката на някаква хартийка, била тя и дипломата ми. Исках да изучавам тези писатели на място, в училище, защото знаех, че учителката ми по литература ще представи и тримата не само като творци, а като личности. И не ,,през куп за грош", а компетентно, като ни предостави подходящи материали за четене и ни накара всъщност да мислим. А е факт, че язвата на съвременния човек е именно в това, че той не се интересува от детайлите, не мисли, докато чете, чакайки една въображаема ,,манна небесна".
Но карантината дойде. Нямаше ги ефективните присъствени часове по литература, а тъкмо бяхме започнали Никола Вапцаров. В деня, когато ни карантинираха, в клас гледахме документалния филм за живота (по-скоро за смъртта) му - ,,Пет разказа за един разстрел", както и филма на Мая Вапцарова (ако не се лъжа) за неговия живот. Но карантината принуди всички ни да си останем вкъщи. Месеците минаха и завършихме гимназиалния етап. После дойде приема във висшето образование. Но в мен остана желанието да науча нещо повече за Никола Вапцаров - за човека зад поезията и твореца зад човека...
Така през август, спонтанно отидох в читалище ,,Христо Ботев" в родния ми град Дупница и поисках да ми дадат налични материали за Никола Вапцаров - стихове, негови статии, биографични данни. От това си посещение се сдобих с ,,Издание, посветено на 80-годишнината от рождението на поета" - 3 тетрадки с копия на ръкописите от някои от стихотворенията му, издание с негови стихотворения от 1989г., в което има допълнителни снимки и информация за стиховете, както и ,,Летопис за живота и делото на Никола Вапцаров" от Бойка Ввапцарова, издаден през 1978г. Взех също така и сборник с побрани Съчинения и писма от Никола Вапцаров, издаден през 1983г. И последното, което е по препоръка на моята преподавателка по български език и литература - ,,Третият разстрел" от Марин Георгиев, роман разследване за живота на човека Вапцаров, дело №585 и разстрела на Нникола Вапцаров. Книгата се основава на доклади, дописки и т.н., разсекретени след 1989г., както и на спомени. 
Започнах да чета. И тогава реших, че няма как тези стари издания да останат неизвестни почти никому, скрити в прашните библиотеки. Тръгвайки ,,по стъпките на Никола Вапцаров" не помислих, че може да стигна дотам, че да споделя с вас моите открития. Но ето, че проектът се реализира постепенно. Искрено се надявам някой ден да успея да го довърша истински и на място - да посетя местата, на които е пребивавал самият Вапцаров. 
Защо го правиш? - може да попитате. Не е от идеолопоклонничество пред личността на Никола Вапцаров, въпреки че е бил човек достоен за пример, макар и не особен конспиратор. Не е и от обич към творчеството му и неговите идеи, макар и наистина да обичам написаното от него и да се връщам винаги към него в трудни моменти. Правя го, защото намирам за необходимо това да търсим истината - зад идеята да видим човека, зад твореца да видим личността и обратното. Защото вярвам в търсенето на знанието, което се трансформира в опит. За да не повтаряме чуждите грешки.

Този проект ще бъде разделен в 8 публикации. Всяка седмица (период: 4 октомври - 15 ноември 2020г.), в понеделник, ще публикувам по една нова публикация. В следния ред:

. Животът с Вяра - биография, спомени на съвременници, допълнителни бележки (5 публикации)
. Огняроинтелигентска - творецът и човекът (1 публикация)
. Самосмърт - причините за дело №585 (1 публикация)
. Третият разстрел - паметта на поколенията (1 публикация)

В края на този проект ще има награда - книга по избор на стойност до 25лв. За да спечели тази награда, всеки един от изявилите желание да участват, ще получи въпросник след края на серията от публикации. Въпросникът ще съдържа 3 индивидуално зададени въпроса, свързани с делото и творчеството на Никола Вапцаров. Ако повече от 1 човек отговори правилно на зададените му въпроси, то правилно отговорилите ще участват в теглене. Ако искате да участвате, обратна връзка можете да осъществите като пишете на фейсбук страницата на блога - тук, или се свържете с мен чрез инстаграм платформата - тук

Надявам се да се ,,видим" накрая на откритията ми относно живота, делото и смъртта на един от най-великите български творци. Не се притеснявайте да задавате въпроси.
Очаквам ви!

Коментари

  1. Открихте ли номерът на локомотива, на който е бил огняр и кой е бил машинист или началник влак?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел