Joy Of Christmas Book Tag


Декември е. За разлика от миналата година, когато декември беше особено ползотворен за мен, когато пишех в блога и имах какво да кажа, тази година покрай проблемите с очите, които имам (да, отново увеличих диоптъра с -1) и проблемите около свикването с новите стъкла, нямах особена възможност да чета книги. А имам толкова много книги, които трябва да прочета! Другото е, че напоследък из блоговете, които следя не откривам нищо, което да ме грабне. Знам ли... Всичко се стапя като първи сняг сред еднообразието. Или почти всичко. Все пак, наскоро попаднах на тага, който имам намерението днес да ви представя -  Joy Of Christmas Book Tag, докато наваксвах с четенето на Blogmas изпълнението на Йоанна от Piece of Life. Не разбирам цялата каша и постоянното писане, на което се принуждават блогърите и влогърите, които си причиняват това с Blogmas, а и не знам колко от вас всъщност наистина следят подобните публикации. Би ми било интересно да разбера, може да коментирате под публикацията. 
Но да се върна на днешната публикация. Тагът е нещо ново, различно и наистина зареждащо. Радвам се, че имах възможността да прочета отговорите на Йоанна. А сега май е наистина време да започвам, а?!

1. Очакване: 
Коледното вълнение е истинско. 
За издаването на коя книга сте развълнувани?

Аз рядко чакам излизането на нещо ново на пазара. Но определено през декември очаквах с огромно нетърпение последната книга, част от Азиатска сага (,,Шогун", ,,Тай-пан", ...), - ,,Вихрушка" от лавиците на издателство Ciela. Сагата на Джеймс Клавел, като че бе единственото ми уязвимо място, тъй като определено съм на мнение, че е невъзможно да не e част от домашната библиотека.


2.Коледни песни:
Коя книга не може да спрете да възхвалявате?

И понеже съм принудена да посоча само една, а това е невъзможно, ще кажа така - за всеки от вас е ясно, че отговорът на този въпрос са любимите книги. Моите любими книги са ,,Война и мир", ,,Отнесени от вихъра", ,,Стършел", ,,И сам воинът е воин", ,,Аз преди теб"... Все истории, за които не мога да говоря, защото притежават плам, който не може да се обясни. Затова и въпроси като този са толкова комплексни. На мнение съм, че книгите, които наистина са ни докоснали, са именно онези, за които не можем да говорим, просто защото са толкова необхватни. Затова и няма как да дам отговор. Аз превъзнасям книгите по-скоро с мълчанието си и с думите ,,Просто трябва да я прочетеш!"

3. Джинджифилова къща:
Коя книга или поредица има невероятно изграден свят?

Безспорно това е поредицата на Джордж Р.Р. Мартин ,,Песен за огън и лед". Вестерос е по-реален от нашата реалност, защото е изтъкан от човешката страст и жажда за власт, от предателства, лицемерие, заблуди и откровеност, която е покрита с маска и търси мъст. Не е случайно това, че поредицата се превърна във феномен, както не е случаен и успехът на сериала, направен по нея ,,Игра на тронове"


4. ,,Коледна песен": 
Ваша любима класика или такава, която искате да прочетете?
Имайки предвид, че аз започнах литературния си път с класика, продължавам да чета класика и сигурно и на смъртния си одър ще държа класика, този въпрос е просто невъзможен! Казвала съм и преди, че класиката просто трябва да е основополагаща за литературния път на всяко едно дете. Постоянно пиша в блога за класика, дори и една от първите ми публикации въобще е свързана именно с класическите романи - За прохождащите в литературата. Ще добавя и горепосочените на въпрос 2 ,,Война и мир" от Лев Толстой, ,,Отнесени от вихъра" от Маргарет Мичъл, ,,Стършел" от Етел Лилиан Войнич, ,,И сам воинът е воин" от Юрий Долд-Михайлик и още от Александър Дюма-баща ,,Тримата мускетари", ,,Кралица Марго", ,,Графиня дьо Монсоро", ,,Четиридесет и петимата", ,,Оцеола" от Майн Рид, ,,Владетелят" от Николо Макиавели, ,,451° по Фаренхайт" от Рей Бредбъри, тетралогията на Димитър Талев, ,,Под игото" от Иван Вазов, ,,Време разделно" от Антон Дончев...

5. Коледни лакомства: 
Коя книга бихте искали да получите за Коледа?

Тази година се ограничих. Не съм давала заявки за книги, които да ми купят близките, тъй като имам много, които чакат да стигна до тях. Но... след Нова година имам намерение да си направя подарък от мен за мен с ,,Помни войната" от Борис Дрангов, личност, която ме плени със своите уроци и своя живот въпреки време-пространството, което ни дели... 

6. Свещи до прозореца: 
Коя книга ви доставя това топло, уютно чувство?
Ще прозвучи налудничаво, но определено ще кажа, че това е ,,Полет над кукувиче гнездо", роман на Кен Киси. Винаги, когато си спомня за Рандъл Макмърфи и цялата лудница, начело с мис Радчит, както и тръпки на ужас, ме обгръща и едно особено спокойствие, защото тази история ме кара да съзная, че борбата, макар и загубена от самото начало, не е излишна... 

7. Коледно дърво и декорация: 
Кои са твоите любими книжни корици?


,,Войната на розите. Буревестник" - Кон Игълдън






,,Купата на небесата" - Грегъри Бенфорд & Лари Нивън









,,Прокълнатият Сейлъм'с Лот" - Стивън Кинг 






8.Коледа радост: 
Кои са любимите ви неща свързани с Коледа или любими коледни спомени?

Любимото ми нещо е преосмислянето. Защото то ме кара да се вгледам, преориентирам и правя нови, различни неща. Обичам това, че разполагам с повече свободно време за себе си и мога да си почина от натоварващите иначе занятия...  
Но, ако трябва да съм честна, по-скоро Коледа ме натъжава. Защото това е времето от годината, когато с болезнена яснота виждам, че хората могат да бъдат добри. Но само по празниците. Могат да даряват. Но не го правят целогодишно. Могат да се грижат за друг освен за себе си, да оценяват времето с близките си. Но не го правят. 

Надявам се публикацията да ви е харесала и краят да не ви е натъжил много. Ако е, то моля да ме извините, не е било преднамерено. Важно е да спомена, че всеки е свободен да направи тага и да отговаря на въпросите.
Желая ви светли християнски празници, много обич и положителни емоции!

Изображения: 2, 3, 4, 5, 6

Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел