Архивен файл №1: Швеция и шведското общество

    Привет, драги четящи!

    В настоящата публикация ще обърнем поглед към страната с най-голяма териториална площ в Скандинавия (*и моето сърце) - Швеция. Намерението ми с този тип публикации е да представя някои интересни, но не съвсем познати идеи и концепции от различните скандинавски страни. Затова и тук няма  да разискваме широкопопулярните IKEA, Spotify, Bluetooth, нито изключително комплексни геополитически въпроси като това какви а причините зад изгарянето на Корана в Швеция.

    В края на всяка такава опознавателна публикация можете да се възползвате от кратък лист с отворени въпроси. Целта е да обобщим и затвърдим изложената тук информация по един приятен и ненатоварващ начин. 

ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ШВЕЦИЯ

Столица: Стокхолм

Население: 10 521 556 (към 31 декември 2022)

Гъстота на населението: 23,5 д./кв.км.

Официален език: Шведски език

Малцинствени езици: Фински, меанкиели, саамски, ромски, идиш, шведски жестов език

Химн на страната: Du gamla, du fria

Форма на управление: унитарна парламентарна конституционна монархия

Крал: Карл XVI Густаф

Организации: ЕС, Шенген, ООН, Северен съвет, Северно отбранително дружество

Законодателна власт: Риксдаген

Области: 3 главни териториални области - Norrland, Svealand, Götaland, разделени на 25 областни района

Общини: 290 (към 2023 г.)

картата е приспособена за деца

    ПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ

Настоящата кралска династия на Швеция е Бернадот. Основател на династията е Жан Батист Бернадот, виден маршал в армията на Наполеон, поканен от шведско представителство да стане крал на Швеция през 1810 г. Осиновен от крал Карл XIII, впоследствие наследява шведския престол.


    Швеция е унитарна парламентарна конституционна монархия. Кралската институция има представителни функции като например ежегодното раздаване на Нобеловите награди на 10 декември, извършвано от краля на Швеция.

    Шведският парламент е еднокамерен от 1971 г. Понастоящем има представителство от 349 депутати. Право на глас има всеки гражданин на страната, навършил 18 годишна възраст.

    Парламентът избира правителство. От 2022 г. министър-председател на страната е Улф Кристершон, излъчен от Умерената коалиционна партия. Министър-председателят назначава министри без допълнителни консултации.

    В конституцията на Швеция са залегнали следните четири основни закона:

    → Regeringsformen - Инструмент на правителството

    Това е закон, засягащ начина на управление на страната и правата на шведския гражданин. Първото изречение от закона е: "All offentlig makt i Sverige utgår från folket."/,,Цялата държавна власт в Швеция произтиа от народа." 

    От гледна точка на историческото развитие на закона, в периода XVI-XIX в. (с малки прекъсвания), Швеция е абсолютна монархия. Първата сериозна промяна в закона е направена през 1809 г., когато кралското семейство губи абсолютната си власт. От началото на ХХ в. в страната навлиза все по-демократична вълна, която оформя ценностните основи на шведското общество днес.

    Законът за управление на страната, такъв какъвто е към днешна дата, е създаден през 1974 г. С него шведският парламент е определен като централна институция  в управлението на страната. С това официално кралят губи своята власт по отношение на управлението на страната. В закона също така е определено как функционират съдилищата и глава, отделена изцяло за човешките права и свободи.

    → Successionsordningen - Правила за унаследяването

    Правилата за унаследяването определят това кой наследява престола на страната. Основата, върху която лежи този закон, е че престолонаследникът на Швеция трябва да познава "den rena, evageliska läran"/,,истинското евангелистко учение". В случай, че престолонаследникъ смени вероизповеданието си, той губи правото си за унаследяване на престола.

    В Швеция от '70-те години на ХХ в. започва да се поява въпросът за унаследяване на престола от първородното дете, без значение от пола. През 1980 г. бива гласувана промяна в основния закон, с която първородният наследник, без значение от пола, може да наследи шведския престол.

    → Tryckfrihetsförordningen - Закон за свободата на печата

    Законът за свободата на печата засяга основно правилата и нормите по отношение на печатните издания - вестници, списания и т.н. Исторически този закон може да се проследи от XVIII в. и политическото деление на шапките и калпаците (повече информация можете да получите в допълнителните ресурси на публикацията). Състои се в забраната на цензурата и позволява обществен дебат по отношение на политически и социални проблеми в шведското общество.

     → Yttrandefrihetsgrundlagen - Основен закон за свобода на словото

    Този закон засяга основно медиите - радио и телевизионни програми, както и интернет източници на информация, излъчването на обществени дебати. Всеки гражданин има правото да говори и представя своето мнение относно обществено значими проблеми, доколкото това не цели системно оронване на престижа на дадена личност.

    ОБЩЕСТВО

Сериалът Familjen Andersson/,,Семейство Андершон" е продукция на SVT Play от 2023 г. В него са впрегнати всевъзможни стереотипи за шведското семейство, норвежкия съсед и бита на човека.


    За да видим картината на шведското общество и манталитет, предлагам да обърнем поглед към семейство Андершон - едно обикновено шведско семейство. То се състои от четирима души - Ана-Мария на 42 г., Ларш Ерик на 39 г., Ема на 15 г. и Симон на 12 г.  (бележка: Имената са иззети от Шведския статистически институт с идеята, че са най-разпространени в страната.)

    Семейство Андершон живее в малкия град Векшьо, на 45 км. от Стокхолм. Стойността на техния дом е 1 470 000 шведски крони, което е ок. 75% от пазарната стойност. Изборът на семейството се дължи отчасти на плана за устойчивост на страната и отчасти на близостта на града до природата. Понастоящем обаче повече от 80% от шведите живеят в градовете. 2/3 от тях се помещават в малки едностайни/двустайни жилища, а другата 1/3 - в семейни жилища. Подобно на половината от населението между 35 и 44 г., те притежават къща на село, където могат да стигнат със своето сребристосиво Volvo.

    Двете деца отговарят на стойността от 1,66 деца на една жена. За разлика обаче от семейство Андершон, по-голяма част от двойките в Швеция избират да живеят на сейни начела. Приблизително половината от домакинствата в шведското общество са съставени само от един човек. Възрастта на Ана-Мария може да бъде приета като метафора на факта, че средната продължителност на живота при жените е по-дълга от тази на мъжете. Обичайно е обаче мъжът да е с една или две години по-възрастен от жената.

    Ана-Мария работи в здравната система и получава средна заплата от 24 800 шведски крони, Ларш работи в производството и печели 29 900 шведски крони месечно. След данъчните удръжки, бюджетът на сейството е 41 200. В това число не влизат държавните помощи за деца до 16 г. от 1 050 шведски крони месечно. Ема и Симон получават съответно 600 и 220  месечни пари от семейния бюджет.

    След раждането на Ема и Симон, Ана и Ларш са получили своето право на т.нар. föräldraledighet или иначе казано - родителски отпуск. Този отпуск е съставен от 480 дни или 16 месеца, които могат да бъдат поделени между родителите по тяхно желание. В него са предвидени и 60 дни за грижа за детето в случай на разболяване.

    бележка: Тук са засегнати само най-основните и общоприети разбирания по отношение на шведското семейство. В бъдещи публикации по темата вероятно ще засегнем и теми като образователна система, здравеопазване и социални осигуровки, както и работния пазар. принципите за равноправност и демокрация - също ключови за скандинавските общества концепции.

    КУЛТУРА И СВОБОДНО ВРЕМЕ

    Най-важният и възможно най-шведски елемент е fika или иначе казано - времето, което отделяш за оценка и наслада от живота. Fika е време, прекарано качествено с близките, приятелите, колегите - момент, в който заедно с компания и/или сам се наслаждаваш на чаша кафе и сладкиш, на самия живот.

изображение

    Основни концепции за Скандинавия днес по отношение на културния живот са креативност и иновации. В музикално отношение могат да се набележат групи и изпълнители от всеки един стил - от метъл до хип-хоп. Кинематографически, освен дълбоко екзистенциални проблеми, могат да бъдат проследени и въпроси, засягащи обществото и неговите норми. Все по-често навлизат теми от Близкия изток и стават храна за обществени дебати и литературни произведения. В този смисъл - Швеция отдавна вече не е само АВВА и ,,Пипи Дългото Чорапче". 

    Тогава какво е всъщност?

    Кино и театър

    Тролхетан, на галено - Trollywood, е ключово място за създаването на шведски филми в наши дни. Може би, и тук изцяло се осланям на лични впечатления, шведското кино днес е най-добре развито по отношение на документални и късометражни продукции. Отявлени режисьори в областта са Оса Бланк и Йохан Палмгрем.

    Не бива да забравяме и изключително популярни на международно ниво филми като En man som heter Ove/Човек на име Уве или Triangle of Sadness, телевизионни сериали като Young Royals, Bron/Мостът и други.

    По отношение на театъра - Dramaten със своята дългогодишна практика не спира да привлича млада публика и нови актьори на своята сцена. Искрената ми надежда е най-малкото онлайн постановките да станат достъпни и за българската публика в близките години. Определено е нещо, което да се следи.

    Литература

    На първо място трябва да споменем, че Нобеловата награда за литература се избира пряко от Шведската Академия. В литературно отношение, на международно ниво, страната е най-добре позната с детската и детско-юношеската си литература, така както и с криминалните романи. 

    Най-отявлените класически шведски автори без съмнение са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф и Стиг Ларшон. Благодарение на изключителните труд и всеотдайност най-вече, но и не само, на професор Вера Ганчева по отношение на разпространението на скандинавския дух, имаме щастието да познаваме една малка, но ценна част от тази литература в България. Понастоящем редица от най-известните заглавия, с които сме отраснали, като ,,Пипи Дългото Чорапче" и ,,Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция" са достъпни и в Моята библиотека.

    Музика

    През последните няколко десетилетия може да се проследи влиянието на американския стил и начин на живот в шведското общество. Това е особено вярно по отношение на музиката. И все пак, има нещо, което прави шведският рап и поп стил на изпълнение да звучи...по шведски?!

    Ще щриховам само няколко по-малко известни, но не по-малко значими, шведски изпълнители като например Есбьорн Свенсон по отношение на шведския джаз, Робин и Лике Ли, наедно с трагичната съдба на рап изпълнителя Ейнар.


    Запазвам си правото да засегна класическите имена в жанра на киното и театъра като Ингмар и Ингрид Бергман, Пер Оскарсон, Оскар Хембергр Грета Гарбо, Биргита Анрдершон и прочие, както и в литературно и музикално отношение в бъдещи публикации. Поради обема на всяка публикация, се опитвам да представям по най-компактен начин Скандинавия. 

    Бъдете търпеливи и до нови срещи!

___________________________________________________________

T E N T A M E N #2

    1. Кой е настоящият монарх на Швеция и какви са неговите функции?

    ......................................................................................................................

    2. Кой е официалният език в страната? Кои малцинствени езици са официално признати в Швеция?

    ......................................................................................................................

    3. Политика: Каква е формата на управление в страната? В конституцията на Швеция са залегнали четири основни закона. Кои са те?

    ......................................................................................................................

    4. Общество: По отношение на стереотипните модели, често пъти народите имат типични черти, които ги отличават едни от други и характерни за представителите на дадения народ. Ако за българите това е образът на Бай Ганьо, кой е образът за шведите?

    ......................................................................................................................

    5. Култура и свободно време: Кой е шведският еквивалент на Hollywood?

    ......................................................................................................................
   6. Един типичен, шведски навик, назован с шведска дума.
    ......................................................................................................................
   7. Споделете в коментарите нещо типично шведско, което ви е впечатлило (филм/сериал/книга/песен/опера/храна и т.н.).

    ......................................................................................................................

    Отговори: 1. крал Карл XVI Густаф; 2. Официален език: шведски, Малцинствени езици: фински, меанкиели, саамски, ромски, идиш, шведски жестов език.; 3. Швеция е унитарна парламентарна конституционна монархия. Основните закони са: Regeringsformen - Инструмент на правителството, Successionsordningen - Правила за унаследяването, Tryckfrihetsförordningen - Закон за свободата на печата, Yttrandefrihetsgrundlagen - Основен закон за свобода на словото; 4. Семейство Андершон.; 5. Trollywood - Тролхетан.; 6. fika.


Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел