Ревю: ,,Храбростта на Самурая"- Жозеп Лопес Ромеро

Можеш ли да победиш страха, ако смелостта те е напуснала? Как да се сражаваш срещу невидим противник? Възможно ли е да се изгради дворец върху опустошена земя?
Тези въпроси измъчват младия брокер Вал, чийто живот е на път да рухне, смазан от тежестта на битието.
На друго място и в друго време подобни мисли изпълват съзнанието на самурая Кио. Объркани и изпаднали в безизходица, двамата- брокерът и самурая, трябва да намерят пътя към единственото нещо, което може да им помогне да продължат- храбростта.




Днес пиша, за да ви представя един невероятно вдъхновяващ разказ, който със своя смисъл буди интерес. Впечатлена съм от ,,Храбростта на Самурая", четиво от което не очаквах особено много. Тази книга ме накара истински да вникна в значението на думата ,,страх“. Накара ме да се запитам: Какво е ,,страх“? Страхувам ли се? Има ли човек, който не изпитва страх?

Пиша сега не за да ви разказвам надълго и нашироко за сюжета. Самият сюжет в книгата стои на заден план, явява се като тапет на особено внушителни мисли. Авторът съсредоточава разказа в разнищването на тази така терзаеща ни емоция-страха. Това е разказ за първичния страх, но и за вторичния такъв. Несъзнателният, но и съзнателният. Ромеро разгръща мислите си пред погледа на читателя и то с наглед една незабележима и незначителна история. И кара четящия да се замисли...

,,Възможно ли е да започнеш нов живот, когато бронята ти е пробита от вражеска стрела, а мечът – прекършен?“

Историята се основава на истински случаи и повечето герои притежават отличителните белези на реалносъществуващи лица, но сюжетът е измислен. Самата книга дава отговор на множество въпроси, сред които е и един от най-значимите: 

,,Възможно ли е чрез нови форми на смелост да се превъзмогнат новите страхове, породени от съвременното общество?“

,,Храбростта на Самурая“ е книга, която представя историята на самурая Кио, преминаващ през множество перипетии, докато накрая достига до същността на търсенето си. Открива отговорите на десетките въпроси, които го измъчват. Въпроси, измъчващи и нас до известна степен. А отговорите зависят от всеки един.

Човек може да пребори страха. Страхът владее съзнанието на човека само, докато му се позволява. Веднъж преборен, той вече не е заплаха. 

А как осъзнава това? Е, за да разберете трябва да прочетете книгата...


Лично мен винаги ме е вълнувала тази емоция-страхът. Страхът, преплетен с храбростта. И истината е, че книгата ме намери съвсем навреме. Историята е представена като притча и е съсредоточена върху страха и това как може да се пребориш с него. Героите и сюжетът не са важни, те не играят основополагаща роля. Целият разказ се основава на метафората, което позволява на самия читател да отговори на собствените си въпроси напълно свободно. 
Докато четях аз изпитвах нуждата да спра и да помисля. Без значение дали по средата на главата или на последните две изречения. Книгата изисква цялото внимание на читателя, защото всяко изречение играе особено важна роля в изграждането на идеята. Дори и наглед най-незначителното. 
Самата история не е уникална и неповторима. Но мога да ви кажа със сигурност едно-вдъхновяваща е, истинска. Задава хиляди въпроси, кара читателя да си зададе още цяла лавина въпроси. Можеш ли да се пребориш със самия себе си? Можеш ли да превъзмогнеш препятствията?

,,Не знам. Знам само своята история, която е подобна на милиони други. Най-обикновена история.“


За оформлението

Самата книга е чудесно оформена. Преводът-забележителен, на моменти-забавен. Има няколко грешки, които са несъзнателно направени. Не са страшни. Леко разминаване и объркване на словореда, което се коригира автоматично от четящия и тук-таме по някоя объркана буква. Така, че не се чувствайте притеснени от това. 

,,Храбростта на Самурая“ е метафоричен прочит на живота на всеки един от нас. Книга, която разглежда едно особено чувство-страхът. Притча за смелостта въпреки или по-скоро заради страха. Препоръчвам четивото. Особено на хора, които се чувстват изгубени и безцелни. Защото освен страхът, чрез книгата може да се прозре истината за същността на света ни. 


С искрени благодарности на издателство SkyPrint за предоставената възможност.

Коментари

  1. Ревютата ти винаги успяват да ме грабнат и да ми събудят интереса към която и да било книга. Начинът ти на изразяване и самата формулировка на ревюто ти са страхотни! Винаги успявам да намеря частица от това, което искам от дадена книга. Тази ме заинтригува главно с това, че е притча, от която можем да си извлечем много поуки и да се замислим върху някои неща, свързани със страха. Все пак той стои в основата на всичко..
    Отново искам да те поздравя за страхотното ревю, че обърна внимание на книгата колкото мога по-скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В случая коригирам ревюто в движение /личи, че съм леко разсеяна/. Благодаря ти изключително за милите думи! Наистина. А книгата определено си струва всяка минута. Надявам се да успееш да я прочетеш, за да можеш истински да разбереш. Още веднъж ти благодаря!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел